szappanopera

Az életben is vannak szappanoperák! És itt nem a csöpögős romantikára gondolok, hanem a sok-sok mellékszálra. Ez a blog is ezt próbálja meg leképezni. Mindenki talál kedvére való témát! Van itt étel-ital, kritika, jó tanácsok és ajánlók vegyes felvágottban. Szappan buborékos szép napot és jó böngészést!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

90 napos (4) ajándék (4) ajánló (32) alkohol (4) álom (1) ázsia (4) bio (3) bkv (2) blog (2) bombariadó (1) bonbon (1) budapest (3) buli (1) cica (1) corvinus (1) doktor (1) ékszer (2) energia (1) esernyő (1) étterem (9) facebook (4) fagyi (1) fantázia (1) feminista (2) filo (9) frizura (2) furcsaság (11) gasztro (12) gyertya (1) hummus (1) illem (3) ingatlan (1) ital (1) játék (2) karácsony (2) kincs (4) koktél (1) kritika (17) kultúra (1) levél (1) munka (1) napló (16) nőcsábászakadémia (1) orczy (1) recept (12) reklám (8) ruha (3) saláta (1) social media (2) sport (1) sushi (3) switch pitch ball (1) szerelem (2) sztár (1) sztrájk (1) tinik (1) ünnep (1) útmutató (4) vatera (1) vendégek (1) videó (5) zene (1) Címkefelhő

Holdállás

Friss topikok

  • ŐnMagam: <a>kava.blog.hu/&lt;/a&gt; (2017.10.11. 12:19) Anti-energy drink, total relax!
  • Muliweg: A Kontra-ban olvastam valamit ami nem igaz. :)"bio alapanyagokból nem lehet festéket előállítani" ... (2014.07.29. 11:42) Bio Hair másodszor
  • kökény80: A szar teljesítményért pedig játékpénz jár, nem igazi. Már írtam a központnak, majd meglátjuk, mit... (2011.01.25. 14:25) Bio Hair, már a fodrászat is bio!
  • Wasabimánia: www.wasabimania.blog.hu Várunk titeket szeretettel :) (2010.06.01. 15:59) Nemzeti kajáldák
  • Tymi: @Mr Pé: Hahó! A későbbiekben én csak elvétve olvastam a blogot. Báár... Izgalommal vártam, hogy m... (2010.05.09. 18:53) Kijutós blog

Nemzeti kajáldák

2010.04.09. 16:02 Tymi

Múltkor megállapítottuk kedvesemmel, hogy túl sokat beszélünk az ételekről, és már külön ünnepi programnak tekintjük, mikor elmegyünk a kedvenc helyeinkre. Mivel magyarosat odahaza is tudunk enni, de újdonságot csak riktán, így kipróbáltunk pár nemzeti éttermet. Meg hát a mama főztje a legfinomabb, nem de? De a mama nem tud shushit vagy hummuszt csinálni!

Ezt a kis gasaztro bejegyzést mindazoknak szánom, akik nyitottak más kultúrák ételeire. No meg persze, hogy ezekehez hol juthatnak hozzá! Most a 3 legbarátságosabb helyet mutatnám be. A sorrend csupán a véletlen műve, mindegyik étterem aranyérmet kapott tőlem!

Szeráj -Török étterem

Hivatalosan gyorsétterem, de a minősége a sztereotípiákon felüli! Két ablakkal működnek. Az utcára néz a tipikus gyrosos pult, de az épületbe lépve találkozhatunk a teljes kínálattal. Levesek, főételek, saláták, édességek, inni valók, amit akarhat az ember. Az ételek mindig frissek, a török pizzát a rendeléskor sütik meg.

Kiszolgálás: Ugyan önkiszolgáló a hely, de tálcához és szalvétához 5 méterenként lehet jutni. A főnök egy igazi török ember, akit általában a kasszában találunk meg. Bazsajog nekünk, "kötönöm!" mondja, miután fizetünk. Elvitelre is van lehetőség, valahol azt olvastam még házhoz s szállítanak. A múltkor elvitelre kértem padlizsánkrémet. Betették dobozba, mellé tettem 2 pitát. A kis tálcámmal eljutottam a kasszához. A dobozt betették a zacskóba, és vártak. Először nem értettem, aztán leesett. A "boy" várta, hogy a pitát én rakjam bele, mert ő nem érhet hozzá, hiszen nem fogja összefogodsni nekem. Ezen meg is lepődtem, mert idehaza már voltak rossz tapasztalataim. Ha viszont helyben eszünk, akkor a piszkos edényt nem kell nekünk visszavinnünk. A "boyok" máris ugranak, amint felkeltünk az asztaltól.

Étlap: Mint említettem nagy a választék. Nem kell aggódni, hogy az ember valami olyat fog enni, ami megfekszi a gyomrát. A magyar szájíznek is megfelelnek az ételek. Én a következőt ajnálom azoknak, akik ellátogatnak oda: vöröslencselves kezdésnek, majd egy török pizza ( helyben kérdezősködjünk, hogy aznap milyenek vannak terítéken) vagy gyros, ha valaki a megszokottat keresi. A török pizza mellesleg annyiban tér el a hagyományostól, hogy a feltét nem paradicsomos alapon van, valamint nem a megszokott olasz feltétek vannak rajta, és a formája inkább nyújtott elipszis. A salátás pultnál a padlizsánmkrém és a szölő levél a kötelezően megkostolandó. Ez utóbbi nem más, mint szölőlevélbe csomagolt darlthusos rízs, kis citrommal meglocsolva. A padlizsánkrém mellé egy pita ajánlott. Édesség... hűű.. gyenge pontom :P A baklva ilyen és olyan verziója is isteni! Italoknál a török almateát ajánlom. A limonádét viszont csak akkor válasszuk, ha cukros vízre vágyunk! Nekem nem jött be. Na de az ajánlómon kívül még sok finomság közül választhatunk: egytálételek és zöldsaláták.

Elérhetőség, nyitvatartás: Helyszínileg tökéletes! (V., Szent István körút 13. ) Szemben a Vígszínház, oldalt a Morrisons 2. Ami a nyitvatartást illeti: én még zárva nem láttam! Hivatalosan H-V: 09:00-04:00 vannak nyitva. Ebédidő környékén lehet nem kapunk szabad asztalt, érdemes a galérián is körülnézni. Bár megrakott tálcával nehéz a lépcsőn lavírozni. Amit nagyon hiányolok, hogy nincs honlapjuk. Viszont megtalálhatóak több bevásárlóközpontban is, ahol szerintem a minőség nem ugyanaz, mint a törzshelyen.

Laguna Sushi - egy falat japán

Laguna, és sushi? mi ez a baromság! Na ez volt nekem is az első reakcióm. A Laguna egy franchise rendszerben működő étterem lánc, elég sok pesti kerültben megtalálhatóak. Csepelen nyílt a Móri Sushi bárjuk. Barátommal elnéztünk oda, miután két hétig a fülét rágtam, hogy még nem próbáltam ki a sushit. Ő rögtön a Wasabiba akart vinni, de ő se volt még akkor képben, hogy mi fán terem a nigiri, maki és egyebek.

Kiszolgálás, helyszín: Az egész étterem úgy fest, mintha egy nagy családi házból lett volna átalakítva. Aztán mikor az előkerten átmenve a bejárati ajtó mögött egy indiai szoborba botlunk már totál nem tudjuk miért is jöttünk ide. Bent egy bárpincér rögtön fogad minket, megkérdezi foglaltunk-e asztalt, dohányzunk vagy sem (!), stb. Mi készségesen mondtuk, hogy sushizni szeretnénk, hol ülhetünk le. Amennyire fel tudtam mérni 3 kisebb és más-más stílusú teremből áll az egész hely. A látogató közönség összetétele egész komikus. idősebb baráti társaság, tinédzser pár, kisgyerekes család. ÉS mindenki más stílusú ételt eszik ( olasz pizza, magyaros fatányéros, sushi). A pincér lány készségesen elmagyarázta nekünk a suhi fajtákat, és hogy mit rendeljünk, ha kezdők vagyunk.

Étlap: A sushinak külön étlapja van, ezt vettük jobban szemügyre. Sok-sok képpel van illusztrálva, így látjuk, hogy mit fogunk enni, ha már a suki-yaki névből nem jövünk rá. Az én ajánlatom hozzám hasonló kezdőknek: suki-yaki leves ( kicsit csípős, gazdag leves, csikrével vagy tenger gyümölcseivel), egy Ume vagy Meji vegyes tál, mleyben van nigiri, maki és sashimi is. (Maki: a tipikus sushi, ami algába csavart rizses husos. Nigiri: rízs ágyon husi. sashimi: natúr husi szelet egy kis káposztán) Ha megizlik valamelyik verzió nekünk, és még nem laktunk jól, akkor rendeljünk belőle plusz adagot. Azt godnolná az ember, hogy ezek kis vakarcs adagok, és csak étvágyat csinálnak. Tévedés! Eléggé laktató tud lenni egy fentebb említett tál. Baártom attól félt, hogy nyers hal lesz mindenben, és rosszul lesz tőle. Ugyan nyersnek néz ki a sashimi hal, de europaiasították egy kicsit, nem kell aggódni, hogy belebetegszünk. Természetesen minden tálhoz tartozék a szójaszósz, a wasabi és a pácolt gyömbér. Amit nagyon hiányoltunk, az a sake. Ugyan van az étlapon, de állítólag érdekelődés hiányában lekerült onnan. Pedig mi vevők lettünk volna egy echte japán alkoholos italra.

Nyitvatartás: A hivatalos nyitvatartás: Vasárnap-Csütörtök:  11.00 - 24.00, Péntek-Szombat:  11.00 - 01.00. Mindezt 1215 Budapest, Bajcsy Zsilinszky u. 47. szám alatt találjuk. Ami a hely előnye, hogy házhozszállítást is végeznek. Egész sok kerületbe, és az agglomerációba is.

Hummus Bár - a fél vegetáriánus konyha

"Humuszt ettél? Megbolondultál! A földet nem szokás megenni!" Ezúton hívnám fel mindenki figyelmét, hogy a hummusz az tulajdonképpen csicseriborsókrém. Először a Westendben találkoztam velük, egy ajándék limonádé mellett. ( Sajnos azóta ott bezárt, és csak Hummusz Point nevű hely van.) Akkor egy araynos lányka elmesélte, hogy mi ez a hummusz, és honnan ered. Na igen.. ez egy jó kérdés. Egyrészről arab, másrészről zsidó étel. Én az íze miatt szeretem.

Kiszolgálás: a legfrissebb élményem a belvárosi húsus éttermükből való. Igen! Több fajta Hummus Bár is van, erről később. Ott belléptünk az ajtón, leültettek minket, és megérdeklődték, tudjuk-e mi az a humusz. Mi csak bólogattunk, de a melletünk lévő asztalnál elég kétségbeesett arcot vágtak. A tulaj, aki echte arabnak nézett ki, sietett a segítsükre, és kezdte lelkesen ecsetelni, hogy mi az a humusz, és mit válasszanak az étlapról. A borravaló közös kasszába megy, amit meg is érdemelnek. Gyors volt a kiszolgálás, és már meignt külföldinek néztek! Kezdem unni, hogy angolul szólnak hozzám, és meglepődnek mikor magyarul válaszolok. De ez is azt mutatja, hogy jól felkészültek.

Étlap: Amit rögtön hiányoltam, azok a képek. Akik először vannak itt, azok nem tudják mit takar mondjuk a shakshuka. Az ételek viszont isteniek! Csakis tálat érdemes rendelni laffával! A tál tartalma: hummus (csicseriborsókrém), olívaolajjal és fűszerekkel nyakon öntve. Ehhez társul a ragu. A shakshuka a kezdőknek való, ami nem más ,mint egy paradicsomos ragu főtt tojással és sült padlizsánnal. A husos étteremben marhahusos golyóval is lehet kérni. Mellé esetleg egy friss saláta, vagy a mentás-citromos öntetű tabule saláta. Inni limonádét ajánlok, amit mi mentalevelekkel kaptunk. Temrészetesen a hummus mellé laffa kell. Ez olyan, mint a pita, csak nagyobb és szellősebb. A laffát mellesleg villa helyett is bátran használjuk! Ebből sokan levonják jellemünket is, hiszen a laffa használatnak jelzés értéke van. (Honlapon lehet erről olvasni.)

Elérhetőség, nyitvatartás: Mint mondtam több éttermük is üzemel. Hummus bar - Vegetáriánus:1073 Budapest Kértész utca 39; Hummus bar - Húsos:1051 Budapest Október 6. u. 19; Hummus bar - Vegetáriánus:1054 Budapest, Alkotmány utca 20. Ebédidőtől este 10-ig nyitva vannak. Az érdeklődöknek ajánlom a weboldalukat: www.hummusbar.hu . Itt még a hummuszról is többet tudunk meg, és a házhozszállítás részleteiről is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szappan.blog.hu/api/trackback/id/tr321907559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása