szappanopera

Az életben is vannak szappanoperák! És itt nem a csöpögős romantikára gondolok, hanem a sok-sok mellékszálra. Ez a blog is ezt próbálja meg leképezni. Mindenki talál kedvére való témát! Van itt étel-ital, kritika, jó tanácsok és ajánlók vegyes felvágottban. Szappan buborékos szép napot és jó böngészést!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

90 napos (4) ajándék (4) ajánló (32) alkohol (4) álom (1) ázsia (4) bio (3) bkv (2) blog (2) bombariadó (1) bonbon (1) budapest (3) buli (1) cica (1) corvinus (1) doktor (1) ékszer (2) energia (1) esernyő (1) étterem (9) facebook (4) fagyi (1) fantázia (1) feminista (2) filo (9) frizura (2) furcsaság (11) gasztro (12) gyertya (1) hummus (1) illem (3) ingatlan (1) ital (1) játék (2) karácsony (2) kincs (4) koktél (1) kritika (17) kultúra (1) levél (1) munka (1) napló (16) nőcsábászakadémia (1) orczy (1) recept (12) reklám (8) ruha (3) saláta (1) social media (2) sport (1) sushi (3) switch pitch ball (1) szerelem (2) sztár (1) sztrájk (1) tinik (1) ünnep (1) útmutató (4) vatera (1) vendégek (1) videó (5) zene (1) Címkefelhő

Holdállás

Friss topikok

  • ŐnMagam: <a>kava.blog.hu/&lt;/a&gt; (2017.10.11. 12:19) Anti-energy drink, total relax!
  • Muliweg: A Kontra-ban olvastam valamit ami nem igaz. :)"bio alapanyagokból nem lehet festéket előállítani" ... (2014.07.29. 11:42) Bio Hair másodszor
  • kökény80: A szar teljesítményért pedig játékpénz jár, nem igazi. Már írtam a központnak, majd meglátjuk, mit... (2011.01.25. 14:25) Bio Hair, már a fodrászat is bio!
  • Wasabimánia: www.wasabimania.blog.hu Várunk titeket szeretettel :) (2010.06.01. 15:59) Nemzeti kajáldák
  • Tymi: @Mr Pé: Hahó! A későbbiekben én csak elvétve olvastam a blogot. Báár... Izgalommal vártam, hogy m... (2010.05.09. 18:53) Kijutós blog

Urban Treasure Hunting

2011.05.27. 18:12 Tymi

 

Megcsináltuk! :) Dan Brown regény szereplővé vagy Indiana Jones bőrébe bújtunk egy délutánra. "Kincseket" kerestünk a városban, pontosabban útjelzőket, amelyek egy kiadós belvárosi sétálásra invitáltak.

Mi is volt az Urban Treasure Hunting?

Egy dán-magyar kooperáció. Koppenhágában már több éve rendszeresen megrendezik a vadászatot. Az útvonal érdekes városi tereken, utcákon vezet át. Célja, hogy felhívja  város szépségeire a figyelmet. Az útjelzők képzőművészek kreációi. Ezek vezetnek el bennünket a következő útjelzőhöz. Mellettük pedig sárga körben sárga szám áll, amelynek a kincsnél van fontos szerepe! Ugyanis a 10. megálló végén az úti cél egy galéria, ahol a kincsesládát még ki is kell nyitnunk az út során összegyűjtött számok segítségével. A legjobb talán az, hogy nem csak a magyarok, a külföldiek is részt vehettek a "játékban". A vadászat május 20-29 között volt elérhető. További infókat itt és itt találhatsz.

Az útjelzőkről információk, és egy kis segítség az elakadtaknak a tovább után.

 

Első útjelző, Gödör

A Gödör taván békésen ringatózó szfinx.... lett volna. Jó magyar szokás szerint valaki az éj leple alatt eltüntette. A szervezők azért voltak olyan szívesek és egy fotót mellékeltek róla.

A szfinx az Andrássyra mutat ( két nappal korábban barátnőmmel még a helyén láttuk a szobrot ), a kezében a kotta, Aida opera részlete. Irány az Opera!

Második útjelző, Opera

Már sokszor jártam az épület környékén, de a két szfinx szobrot még nem vettem észre két oldalt. Hát erre jó ez a vadászat. Az egyik közelében pedig ott virított az útjelző.

"ÓÓóóóóóóóó...?" A közelben egy tinicsorda vihogott hangosan és kereste a jó útirányt. Ez kicsit rontott az élményen, de szerencsére hamar leráztuk őket. A sok Ó pedig csak egyet jelenthetett Ó utca.

Harmadik útjelző, Ó utca

És lám, két sarokkal odébb ott is volt a keresett szám. Zöld filcből kivágott UTCA felirat, alatta a "don't go the wrong way" felirat.

A 22-es szám az előző útjelzőnél akár házszámot is jelölhetett. Így úgy gondoltuk a következő a 29-es háznál lesz. Zöld filc, mint valami rét vagy mező. Nagymező!

Negyedik útjelző, Nagymező utca

Az utca nyert, a házszám nem. Egy kis kerülő után a Nagymező - Ó utca sarkán megláttuk a furcsa jelet. A sárga számot kerestük mindenhol, és csak a túlfokozott kereső vágy miatt vettük észre a furcsaságot a sarkon. Az arany glitter kissé furcsán festett, félrevezető volt.

A sárga táblán a következő felirat állt: "Ez a malom vörös" Nem volt kérdés, hogy innen a magyar Moulin Rouge, csak végig a Nagymezőn.

Ötödik útjelző, Moulin Rouge - halhatatlanok lábnyoma

Az épület egy nagyon szép téren, pontosabban sétányon áll. Érdemes a lábunk elé nézni! Ugyanis itt megtaláljuk a Halhatatlanok társulata örökös tagjainak lábnyomait. Elvetemültebbek összemérhetik lábméreteiket a színészekével. A Moulin Rouge épületével szemben pedig egy igazán impozáns ház áll, aljában a Mai Manóval :)

Az útjelző megtalálásához azonban szükségvolt némi agymunkára. Az alkotók ugyanis egy-egy művész nevének egy-egy betűjét emelték ki sárgával. Anagramma.

A megfejtés pedig: Akácfa utca.

Hatodik útjelző, Akácfa utca

Ebben az utcában is csak akkor jár az ember, ha a BKV-val van dolga. Pedig a király utcai része egész különleges. Ami rögtön feltűnt, hogy egy fa sincs az utcában - hol is férne el-, de az épületek is alacsonyak. Így izzasztó hőség sugárzott mindenhonnan. Korábban már bevált, hogy az útjelzőhöz kötődő szám egyben házszám is.

Az 51-es szám alatt pedig a Fogasház áll. Néztük kintről, néztük bentről, de nem találtunk nyomot. Közben a tinédzser banda is megjelent. Tanakodás után  beültünk egy kis frissítőre a Fogasházba. Ahol a talányos utalásokból kiderült, hogy jó helyen járunk, de az útjelző kint van.

Hát igen... Láttuk ezt az alkotást, de a számot nem vettem ki belőle elsőre. T azonban azonnal meglátta. Középen a 8-ast. A szöveg alatta: "Úgy hiányzik a játékos gyerekzsivaj". Vers részlet? Asszociáció?

Hetedik útjelző, Klauzál tér

Asszociáció! Játszótér. Elég nagy helyük van a belvárosi gyerekeknek, hogy kiszórakozhassák magukat. De hol az útjelző? Eldugva, de nem akárhogy! Ha nem figyelünk oda, akkor nem is vesszük észre. A játszótéren játszani kell, és most a perspektívával játszottunk.

A térképet kicsit nehéz volt ebből kiolvasni, de együttes erővel sikerült! A tér oldalában álló WC épületének a hátán pedig felfestve a Bagolyszolgálat (a kerületi romkocsmák által közösen felállított csitító és figyelő csoportok) pár állomása. Szép alkotás! (Fotó a post alján)

Nyolcadik útjelző, Kazinczy utca

A térkép segítségével eljutottunk a Dob - Kazinczy sarokra. Az autósok elég idegesek voltak a kialakulófélben lévő dugó miatt, de azért megtaláltuk a jelet. Két zászló.

Jó irány, rossz irány? Kik használnak zászlót? Rövid bolyongás után észrevettünk egy sárga szalagot kikötve egy csatornához, aztán még egyet, és ott volt a következő jel.

Kilencedik útjelző, Madách sétány

A jelenleg szívemcsücske hely Budapesten a Madách tértől induló frissen kialakított sétáló, lakó rész. Ennek végében áll az a lakás (?), amely lépcsőjére felerősítették az utolsó helyhez vezető útmutatást.

T csak ránézett és már vágta is, hogy a rumbach utcai Zsinagógához kell menni. Azért a sárga zászlócskák végig mutatták az utat a sétányon át. Érdemes vadászati szezonon kívül is elsétálni arra. A Helynek egy különös atmoszférája van az árkádos átjárókkal, a Gozsdu udvar keresztezésével, a felhőkarcolónak kinéző, de annál azért jóval kisebb Madách Towerrel.

Tizedik útjelző, Zsinagóga

Szinte a szemünkbe ordított már az utolsó jel. A Zsinagógával majdnem szemben, a célállomás oldalára volt felfestve, így még csak keresni sem kellett a kincsesláda helyét.

A Printa design boltban megtaláltuk a nagy kék kincsesládát. Nem is bolt, inkább design műhely. Ruhák, ékszerek, vicces alkotások, képzőművészeti alkotások, kávézópult középen, a beszélgetések angolul és magyarul folytak. A lakatot nekünk kellett kinyitni a helyes kombinációval. Össze kellett adni a számokat. És a lakat pillanatnyi műszaki hibája miatt a "titkos számot" megmondani a kincsesládát "őrző" lánynak.

Meglepetésemre angolul megkérdezte a laptop előtt kávézó sráctól, hogy jó-e a tipp. Naná, hogy jó volt!  :)

A kincs megkaparintása után egy fotóra invitáltak minket. Ha jól sejtem, akkor a kávézgató srác az egyik dán ötletgazda lesz. Készült rólunk egy mosolygós fotó, és beszélgettünk picit.

Összességében egy jó kis városnéző túra volt. Több ilyen program kellene! Útközben rengeteg szép épület, tér, udvar előtt haladtunk el, és furcsa dolgokat is láttunk, mint például élő cicát a kirakatban. A közel két és fél órás cammogás kifárasztja az embert. Viszont nincs időkorlát, nem verseny a vadászat! A város rejtett szívében pedig élmény a séta!

Több kép a kirándulásunkról:

Ja, hogy mi volt a ládában? Az titok :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szappan.blog.hu/api/trackback/id/tr712937176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása