szappanopera

Az életben is vannak szappanoperák! És itt nem a csöpögős romantikára gondolok, hanem a sok-sok mellékszálra. Ez a blog is ezt próbálja meg leképezni. Mindenki talál kedvére való témát! Van itt étel-ital, kritika, jó tanácsok és ajánlók vegyes felvágottban. Szappan buborékos szép napot és jó böngészést!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

90 napos (4) ajándék (4) ajánló (32) alkohol (4) álom (1) ázsia (4) bio (3) bkv (2) blog (2) bombariadó (1) bonbon (1) budapest (3) buli (1) cica (1) corvinus (1) doktor (1) ékszer (2) energia (1) esernyő (1) étterem (9) facebook (4) fagyi (1) fantázia (1) feminista (2) filo (9) frizura (2) furcsaság (11) gasztro (12) gyertya (1) hummus (1) illem (3) ingatlan (1) ital (1) játék (2) karácsony (2) kincs (4) koktél (1) kritika (17) kultúra (1) levél (1) munka (1) napló (16) nőcsábászakadémia (1) orczy (1) recept (12) reklám (8) ruha (3) saláta (1) social media (2) sport (1) sushi (3) switch pitch ball (1) szerelem (2) sztár (1) sztrájk (1) tinik (1) ünnep (1) útmutató (4) vatera (1) vendégek (1) videó (5) zene (1) Címkefelhő

Holdállás

Friss topikok

  • ŐnMagam: <a>kava.blog.hu/&lt;/a&gt; (2017.10.11. 12:19) Anti-energy drink, total relax!
  • Muliweg: A Kontra-ban olvastam valamit ami nem igaz. :)"bio alapanyagokból nem lehet festéket előállítani" ... (2014.07.29. 11:42) Bio Hair másodszor
  • kökény80: A szar teljesítményért pedig játékpénz jár, nem igazi. Már írtam a központnak, majd meglátjuk, mit... (2011.01.25. 14:25) Bio Hair, már a fodrászat is bio!
  • Wasabimánia: www.wasabimania.blog.hu Várunk titeket szeretettel :) (2010.06.01. 15:59) Nemzeti kajáldák
  • Tymi: @Mr Pé: Hahó! A későbbiekben én csak elvétve olvastam a blogot. Báár... Izgalommal vártam, hogy m... (2010.05.09. 18:53) Kijutós blog

Sushi házilag II.

2011.07.04. 10:18 Tymi

Az első részben az alapokról volt szó: mi kell bele, hogy csináljuk. Nemrégen ismerősökkel tartottunk egy sushi ebédet. A többségük még soha nem evett pláne nem készített ilyet. Innen jött az ötlet, hogy további tippeket adjak a hasonló vállalkozó szelleműeknek.

Így rögtön egypár jó tanács az előkészületekhez:

  • - a norilap és a rizs kikerülhetetlen alapanyag, nincs mit tenni
  • - a kis szemű, úgynevezett sushi rizs a legideálisabb, de a hosszú szemű is tökéletesen megteszi, csupán a főzésnél figyeljünk oda, hiszen tapadós állagot kell elérnünk
  • - a rizsfőzéshez tipp (köszönet T nagyijának): a rizst három-négyszer legalább mossuk át, majd kétszer annyi vízben tegyük fel főni, mint maga a rizs. Kislángon főzzük. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor kis rizsecetet öntsük a vízbe. Só és olaj használata itt TILOS! Idővel óvatosan forgassuk át a rizst. A célunk, hogy egy "tömbnyi" rizst kapjunk.
  • - a feltekeréshez konyharuhát is használhatunk
  • - wasabival való kenegetéshez vizezzük be az ujjunkat, erre nyomjunk kis pasztát, és így kenjünk meg a riszt a töltelék alatt
  • - a maki felszeleteléséhez éles kést használjunk, aminek pengéjét kicsit vizezzünk be, így nem fog rátapadni se a nori se a rizs

 

Azt tudtad, hogy a sushi az egy gyűjtő fogalom?

Egy-két apróság, amit nem árt tudni:

  • - alapanyagként ne féljünk nyers tengeri halat használni. Csupán arra kell figyelni, hogy rögtön felhasználjuk, amint megvettük. Illetve ha biztosra akarunk menni, akkor fagyasszuk le, így minden nemkívánatos dolgot elkerülhetünk.
  • - az algalap (nori) magas jódtartalmú, így napi 3 lapnál több fogyasztása nem ajánlott
  • - az eredeti recept fél norilapokkal dolgozik, amelyekből 6 szelet állítható elő. (Én általában egész lapot használok, így ducibb szeletet kapok.)
  • - a wasabi paszta, amit idehaza kapni lehet, az nem igazi wasabi, hanem wasabi ízesítésű torma. Ha valaki eredeti japántormát szeretne, annak mélyen a zsebébe kell nyúlni! (Az Ázsiaiban olyan 4-5000 ft/10 dkg lehet kapni) Viszont az álwasabi is tud csípni!

Most már volt szó a rizsről, az algalapról, de a belevalókról még nem sok. Igazából végtelen variáció létezik, az ízlésünkön múlik. Én a következőkben egy alapanyag listát mutatnék, amely minden kezdő számára jó kiindulás.

Megjegyzésképp: a csirke vagy kacsa mellett feltétlenül süssük meg! Nyersen soha ne fogyasszuk! A zöldségeket, a vörös tonhalat és lazacot csíkokra vágva tegyük a makiba.

Egy extra ajánlat belevaló gyanánt: tonhal konzerv és tömlős sajt (alias Camping sajt). A sajtot csíkban kinyomva is jó töltelék. Viszont én a tonhalkrémet ajánlanám. A konzervről csöpögtessük le a levét vagy az olajat. Egy tálba téve rányomjuk a sajtot, majd alaposan elkeverjük, amíg homogén állagot nem kapunk. Ezt is tehetünk a sushiba.

A wasabi és gyömbér mellett majonézt is használhatunk ízesítőnek. Igaz nem valami eredeti, de a szezámmagos házi majonéz már arra hajaz.

A végén pedig pár link, amik kezdő és haladók számára is hasznos tanácsokkal szolgálnak:

Az Eszter blogjának pár bejegyzése: sushi kezdőknek; haladóknak Hernyó;mestereknek Négytenger tekercs. Sushi portál hasznos tanácsokkal, mint például videók a Leroy Sushi séfjével, készítés lépésről lépésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://szappan.blog.hu/api/trackback/id/tr93036922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása