szappanopera

Az életben is vannak szappanoperák! És itt nem a csöpögős romantikára gondolok, hanem a sok-sok mellékszálra. Ez a blog is ezt próbálja meg leképezni. Mindenki talál kedvére való témát! Van itt étel-ital, kritika, jó tanácsok és ajánlók vegyes felvágottban. Szappan buborékos szép napot és jó böngészést!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

90 napos (4) ajándék (4) ajánló (32) alkohol (4) álom (1) ázsia (4) bio (3) bkv (2) blog (2) bombariadó (1) bonbon (1) budapest (3) buli (1) cica (1) corvinus (1) doktor (1) ékszer (2) energia (1) esernyő (1) étterem (9) facebook (4) fagyi (1) fantázia (1) feminista (2) filo (9) frizura (2) furcsaság (11) gasztro (12) gyertya (1) hummus (1) illem (3) ingatlan (1) ital (1) játék (2) karácsony (2) kincs (4) koktél (1) kritika (17) kultúra (1) levél (1) munka (1) napló (16) nőcsábászakadémia (1) orczy (1) recept (12) reklám (8) ruha (3) saláta (1) social media (2) sport (1) sushi (3) switch pitch ball (1) szerelem (2) sztár (1) sztrájk (1) tinik (1) ünnep (1) útmutató (4) vatera (1) vendégek (1) videó (5) zene (1) Címkefelhő

Holdállás

Friss topikok

  • ŐnMagam: <a>kava.blog.hu/&lt;/a&gt; (2017.10.11. 12:19) Anti-energy drink, total relax!
  • Muliweg: A Kontra-ban olvastam valamit ami nem igaz. :)"bio alapanyagokból nem lehet festéket előállítani" ... (2014.07.29. 11:42) Bio Hair másodszor
  • kökény80: A szar teljesítményért pedig játékpénz jár, nem igazi. Már írtam a központnak, majd meglátjuk, mit... (2011.01.25. 14:25) Bio Hair, már a fodrászat is bio!
  • Wasabimánia: www.wasabimania.blog.hu Várunk titeket szeretettel :) (2010.06.01. 15:59) Nemzeti kajáldák
  • Tymi: @Mr Pé: Hahó! A későbbiekben én csak elvétve olvastam a blogot. Báár... Izgalommal vártam, hogy m... (2010.05.09. 18:53) Kijutós blog

Piknik

2009.06.17. 16:28 Tymi

Nincs több vizsga, nincs több idegeskedés. Lehet élvezni a nyarat és a jól megérdemelt pihenést. Tegnap is így volt. Meg hát tegnap volt a hónapfordulóm T-vel. Úgy mond elraboltam a városból. Na nem messzire -sajnos-, csak a János-hegyre. Fellibegőztünk, megmásztuk az Erzsébet kilátót. Az idő nem volt túl biztató. Felhők mindenfelé, sehol egy biztató napsugár. reméltem, hogy nem fog esni. A kilátó tetején erős volt a szél, ezért erősen kellett magamhoz ölelnem, vagy csak hagyni magam Hozzá öleltetni T-hez. Messzire elláttunk. Innen kezdődött a kirándulás, át Norma-fára. Nem nagy túra, pont annyi, hogy meghozza az étvágyat. Gyerektáborok már beindulhattak, mert az úton jó pár diákcsoportot láttunk, amint vmalami kincs után kutatnak. Anna réten végül kiválasztottunk egy helyet. Zöld rét, nyugalom, jó levegő. Persze Kedvesem eddigre már kitalálta mire készülök. (Azt hiszem nem volt nehéz. A szokásos táskáimnál kicsit nagyobbat hoztam, kitömve. Mentségemre szolgáljon, hogy a pléd adta ki a táska nagy részét.) azt hiszem sikerült egy kicsit lenyűgöznöm Őt. :) A menü: padlizsánkrém; cukkinis-gombás csirke saláta naan kenyérrel; muffin kerti gyümölcsökkel. Itóka egyszerű saját gyümöcslé keverékem. A tervemben szerepelt egy kis bor is, de lemondtam róla. Majd legközelebb.

Az egészet egy jó adag keresgélés előzte meg. Ugyanis: nehéz olyan receptet, menüt találni, ami ilyen alkalomra jó, és a diákpénztárcából is kijön. Végül is kútfőből jöttek az ötletek, de lehet fokozhattam volna a hatást, ha egy bevált ínycsiklandó, összhangban álló menüt készítettem volna el. Egy blogot találtam, ahol anyuka meséli el az ő piknikjüket, és ad recept tippet is. A problémám ott volt, hogy nem tudtam kivitelezni. A következőkben megosztanám a blogoló anyuka és az én menüm receptjeit is. hátha valakinek tudok ez által segíteni egy kicsit. Mellesleg nagyon fel tudja dobni a kapcsolatot egy-egy ilyen szabadtéri eszegetés.

Az első menü innen származik:http://izbolygo.extra.hu/?p=431

Hideg kapros uborkaleves:Tymi: piknik3

Hozzávalók:
3 3 0,5 kígyóuborka
2 dl tejföl
2 dl tej
3 dl bio natúr szinbiotikus joghurt (folyós, savanykás)
2 tk dijoni mustár

frissen őrölt bors
csipet cukor
fél lime leve
1 tk aceto balsamico bianco
1 nagy csokor kapor

A 3 uborkát meghámozom, majd leturmixolom a tejjel, a tejföllel, a joghurttal. Hozzáadom a mustárt, a lime levét, a fehér balzsamot, sózom, borsozom, cukrozom és ismét leturmixolom. A kaprot finomra vágom és belekeverem. A maradék fél uborkát kis kockákra vágom és a leveshez adom. Jól behűtöm.

Tymi: piknik6

Mozzarellával töltött csirke sonka-köpenyben:

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
annyi szelet Jamon Serrano, ahány darabra szeljük a csirkemellet
1-2 bivaly mozzarella

frissen őrölt bors

A csirkemelleket keresztbe félbevágom, kicsit kiklopfolom. Sózom, borsozom, majd lefektetek egy szelet sonkát, ráfektetem a csirkemellfilét, arra egy szelet mozzarellát és feltekerem, majd fogvájóval megtűzöm. Kevés olivaolajon nagyjából 10-12 perc alatt megsütöm.

Rozmaringos sült paradicsomok:

Hozzávalók:

15-20 koktélparadicsom
10 dkg aszalt paradicsom
2 ág rozmaring
6 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

A fokhagymákat megpucolom és apróra vágom. 2 ek olivaolajat hevítek, megfuttatom rajta a fokhagymát, majd hozzáadom a paradicsomokat és így sütöm 10 percig őket. Ekkor beledobom a rozmaringot is és még 5 percig a serpenyőt rázogatva pirítom. A végén sózom, borsozom.

Zölborsó felfújt füstölt sajttal:

Hozzávalók:

60 dkg zöldborsó
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín
3 tojás
friss majoranna és rozmaring

frissen őrölt bors
12 dkg füstölt sajt

A zöldborsót kevés sós vízben (éppen ellepje) a szétnyomott, de nem megtisztított (!) fokhagymával együtt megfőzöm. A végén a levét leöntöm és a borsót a tejszínnel leturmixolom. Hozzáadom a kissé felvert tojásokat, 5 dkg füstölt sajtot, a majorannát és a rozmaringot, sózom, borsozom és még egyszer összekeverem a turmixszal. Egy piteformát kivajazok, beleöntöm a massza felét, erre ráreszelem a maradék füstölt sajtot és befedem a massza másik felével. Egy nagy tepsibe teszem a masszával teli formát és felöntöm annyi forró vízzel, hogy a forma 3/4-ig érjen. 180 fokon 45 percig sütöm. (Nők Lapja Konyha 2007/2.)

Kapros túróval töltött sült paprika:

Hozzávalók:

4 db TV paprika
30 dkg túró
1 tojás
kevés tejföl
2 nagy csokor kapor

frissen őrölt bors

A paprikákat megmosom, kicsumázom és hosszában félbevágom. A túrót összekeverem a többi hozzávalóval és a paprikákba töltöm. Kivajazott sütőformában 200 fokon 40 percig sütöm, majd még 5 percig grillezem. Hidegen és melegen is finom! (tvPaprika magazin 2007/08)

Túrós rétesek (málnás, ribizlis és áfonyás-szedres):

Tymi: piknik11

Hozzávalók:

1 cs Tante Fanny teljeskiőrlésű réteslap
75 dkg túró
4 ek méz
3 ek tejföl
1 lime leve
2 vaníliarúd
búzadara
olvasztott vaj
málna
ribizli
áfonya és szeder

A túróhoz adom a mézet, tejfölt, vaníliák kikapart magjait és a lime levét és jól összekeverem. 2 réteslapot egy nedves konyharuhára terítek és megkenem olvasztott vajjal. Ráöntöm a túrós masszát harmadát és elsimítom, majd rászórom a málnákat. Megszórom nagyjából 2-3 ek-nyi búzadarával (a búzadraa mennyisége a gyümölcs mennyiségétől függ!). A hosszabbik felénél kezdve a konyharuha segítségével feltekerem, majd sütőlappal bélelt sütőlemezre emelem. A rúd tetejét megkenem olvasztott vajjal és 200 fokon 25-27 perc alatt pirosra sütöm. Ugyanígy járok el a maradék lapokkal csak mindegyikre más-más gyümölcsöt szórok.

A második menü az én összeállításom.

Padlizsánkrém:Tymi: padlizsankrem

Hozzávalók:

2 db padlizsán, tejföl, majonéz, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, majoranna, olívaolaj

Egy magasabb falú tepsibetesszük a padlizsánokat, villával megszurkáljuk. 2-3 ek. olívaoljjal meglocsoljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük őket. Ha puha lehúzzuk róla a héját, felaprítjuk. A turmixgépbe kerül a 2-3 ek. tejföl, majonéz, fokhagyma és a padlizsán. 15-20 másodpercig mixeljük, majd ízesítjük és újból megkeverjük. Az ízarányokkal lehet játszani. Hűtőbe rakjuk tálalásig.

Cukkinis saláta gombával:
 
Hozzávalók:
30dk cukkini
30dk apró csiperkegomba
20dk koktélparadicsom
1 szál póréhagyma
2dl olívaolaj
1kk oregánó
fél dl fehérborecet
40dk csirkemellfilé
1 fej saláta

őrölt bors.
 

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A fele forró olajon megfuttatjuk a hagymát, majd a gombát . Sózzuk, borsozzuk, levesszük, félretesszük.Az olaj másik felén megpirítjuk a cukkinit, sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, összekeverjük a gombával. A paradicsomok húsát kissé bevágjuk, a salátához keverjük, meglocsoljuk az ecettel, letakarjuk, és 1 napig a hűtőbe pihentetjük.Tálalás előtt kevés sós vízben megfőzzük vagy kevés olajon megsütjük a megsózott csirkemellet. Vékony szeletkékre vágjuk, a salátába forgatjuk. A salátaleveleket megmossuk, a többi hozzávalóhoz keverjük, és tálaljuk.

Tymi: naan-recipe-1-22-07Naan kenyér:

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1,5 dl víz, só

A lisztet a vízzel és a sóval összedolgozzuk, diónyi golyókat formálunk belőlük. Gyúrólapon 2-3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Serpenyőben minimális olajon, de legjobb ha a nélkül, néhány perc alatt mindkét oldalát megpirítjuk. A tésztájába tehetünk más fűszert, gazdagíthatjuk esetleg apróra vágott zöldségekkel is.

Gyümölcsös muffin:Tymi: ribizlis muffin2

Hozzávalók: 12,5 dkg vaj, 17 dkg cukor, 1 tasak sütőpor, 30 dkg liszt, 2 tojás, tej, ízlés szerint gyümölcsök, esetleg mazsola, csokireszelék.

A vajat kicsit mikroban megolvasztjuk, a cukorral habosraverjük. Majd hozzáadjuk a tojásokat is. A lisztet a sütőporral elkeverjük, összeöntjük a vajas keverékkel. Eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a tölteléknek szántat. Ekkor anniy tejet adunk hozzá, hogy a tészta kissé folyós legyen, ne legyen túl száraz. A muffinformát kikenjük vajjal és belisztezzük. Szét osztjuk a tésztát és 20 perc alatt kb. 200 fokon addig sütjük, amíg meg nem emelkedik, és a tetje kissé meg nem barnul.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szappan.blog.hu/api/trackback/id/tr221191419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása