szappanopera

Az életben is vannak szappanoperák! És itt nem a csöpögős romantikára gondolok, hanem a sok-sok mellékszálra. Ez a blog is ezt próbálja meg leképezni. Mindenki talál kedvére való témát! Van itt étel-ital, kritika, jó tanácsok és ajánlók vegyes felvágottban. Szappan buborékos szép napot és jó böngészést!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

90 napos (4) ajándék (4) ajánló (32) alkohol (4) álom (1) ázsia (4) bio (3) bkv (2) blog (2) bombariadó (1) bonbon (1) budapest (3) buli (1) cica (1) corvinus (1) doktor (1) ékszer (2) energia (1) esernyő (1) étterem (9) facebook (4) fagyi (1) fantázia (1) feminista (2) filo (9) frizura (2) furcsaság (11) gasztro (12) gyertya (1) hummus (1) illem (3) ingatlan (1) ital (1) játék (2) karácsony (2) kincs (4) koktél (1) kritika (17) kultúra (1) levél (1) munka (1) napló (16) nőcsábászakadémia (1) orczy (1) recept (12) reklám (8) ruha (3) saláta (1) social media (2) sport (1) sushi (3) switch pitch ball (1) szerelem (2) sztár (1) sztrájk (1) tinik (1) ünnep (1) útmutató (4) vatera (1) vendégek (1) videó (5) zene (1) Címkefelhő

Holdállás

Friss topikok

  • ŐnMagam: <a>kava.blog.hu/&lt;/a&gt; (2017.10.11. 12:19) Anti-energy drink, total relax!
  • Muliweg: A Kontra-ban olvastam valamit ami nem igaz. :)"bio alapanyagokból nem lehet festéket előállítani" ... (2014.07.29. 11:42) Bio Hair másodszor
  • kökény80: A szar teljesítményért pedig játékpénz jár, nem igazi. Már írtam a központnak, majd meglátjuk, mit... (2011.01.25. 14:25) Bio Hair, már a fodrászat is bio!
  • Wasabimánia: www.wasabimania.blog.hu Várunk titeket szeretettel :) (2010.06.01. 15:59) Nemzeti kajáldák
  • Tymi: @Mr Pé: Hahó! A későbbiekben én csak elvétve olvastam a blogot. Báár... Izgalommal vártam, hogy m... (2010.05.09. 18:53) Kijutós blog

Sushi házilag

2010.06.08. 09:55 Tymi

Akik már olvasták korábban a blogomat, azoknak nem meglepő, hogy megint a sushiről lesz szó :) nincs mit tenni, szeretem a japán konyhát, na meg úgy általában a különlegesebb nemzeti ételeket. Tehát a múlthéten megkíséreltem Kedvessel együtt házilag rekonstruálni egy sushi vacsorát.

A nagy lökést egy recept magazin adta, amiben lépésről lépésre, jó tanácsokkal van leírva a sushi készítés mikéntje. Most nem akarom az egészet megismételni, és át copyzni, csupán saját élményeimet mesélném el, és 1-2 jó tanácsot osztanék azoknak, akik hasonló főzőcskézésre adná a fejét.

Mi kell egy sushihoz? Rízs, nori lap (préselt, szárított alga lap), "töltelék", wasabi, szójaszósz, ecetes gyömbér (a rózsaszín színű), makisu a tekeréshez ( bambuszból készült sushi tekerő). Tölteléknek lazacot, surimit (tengeri halból készült rákrudacska), főtt kacsamellet, újhagymát, avokádót, uborka, tempurázott (lisztes-tojásos bundában kisütött) garnélát, tonhalat,.... tehát sok mindent ajánlok. Mi felnéztünk a japán éttermek honlapjaira, ahol az étlapot böngészve néztük milyen variációk léteznek.

Tymi: 756px-nori

Nori lap

Tymi: surimi

Surimi

Tymi: Gyömbér marinált kicsi

 

Ecetes gyömbér (finomabb, mint a neve)

Honnan tudok ilyet beszerezni? Ázsiai boltból. Na de hol találok ilyet? a fővárosiaknak tudom ajánlani a Vásárcsarnok alagsorában lévő Ázsiai boltot. Egyszerűen imádni való azaz üzlet, külön bejegyzést érdemel. Ami fűszer létezik, azt ott biztosan megtalálni. Na de erről egy másik bejegyzésben. Van honlapjuk is, de érdemes személyesen ellátogatni oda, mert a készletet nem mindig tükrözi a netes áruházuk.

Milyen adagokkal dolgozzunk? Egy nori lapból kb 5-6 maki suhi jön ki. A legkisebb csomag (legalább is én nem kaptam kisebbet) 10 lapot tartalmaz, tehát kb 50 sushi jön ki belőle. Egy ember kb. 5-10-zel jól lakik, attól függően, hogy milyen a töltelék, és mennyire kedveli ezt a csemegét. Kb. 3/4 kiló rizs kell a 10 nori laphoz. A tölteléket illetőleg én a változatosságot részesítettem előnyben, így mindenből beszereztem egy kicsit. De még így is maradt a surimiből. De nem kell aggódni, lefagyasztható, és a következő sushizás alkalmával újra használható. Egy tubus wasabi sokáig ki fog tartani. Szójaszószból sok félét lehet kapni, de a legjobb a legdrágább, mint mindig. De egy normál árú Heinz szójaszósz is megteszi.

Akkor hogy is készül?

  • Egy nori lapot tegyünk nedves konyharuhára, majd a nori lap tetejét is vizesítsük be. Mi egyszerűen kézzel csináltuk, de akiknek nincs ínyére azok "konyhai ecsettel" is megtehetik. A lényeg, hogy ne legyen száraz az algalap, de ne is foszlódjon szét. Majd áttesszük a makisura.

Tymi: DSC00159

 Nagy a kupi, de próbálkozunk!

  • A megfőtt rizst hagyjuk kihűlni, és akkor jó, amikor össze lehet passzírozni, hogy egybe maradjon. Mi erre azt a megoldást találtuk ki, hogy egy konyharuhába tettünk kb másfél maroknyi rizst, ezt becsavartuk és folyó hidegvíz alá tettük egy kicsit. Kicsavartuk, hogy ne legyen vizes. Ekkor jó kis "masszát" kaptunk, ami egy jól tapadó rizs lett. A sushi egyben maradásához a rizs "tapadó képessége" létfontosságú.
  • Ezt a bő marék rizst a nori lapra tesszük , és eloszlatjuk rajta, de a szélein hagyjunk 1-1 ujjnyi helyet. A vékonyra szelt hozzávalót (surimi esetén nem kell vagdosni) a felső 1/3-nál lefektetjük. Érdemes hús-zöldség kombinációt csinálni. Egy kis wasabival megkenjünk. Aztán elkezdjük óvatosan a makisu segítségével felcsavarni. Amikor a nori lap feltekerődött, a makisut szorosra tekerjük körülötte, hogy egybe maradjon a sushi.
  • A feltekert sushit vágódeszkára tesszük, és óvatosan felszeleteljük. Tényleg óvatosan kell, mert különben elszakad a nori lap. Kis gyakorlással tökéletes sushi falatokat lehet vágni. Szójaszószba téve (nem eláztatni!) kis extra wasabival vagy gyömbérrel lehet fogyasztani.

 

Akkor már nincs más hátra, csak megtanulni pálcikával enni. Jó étvágyat!

 

Tymi: DSC00157

 A végeredmény. Nem sztár konyhába való, de a miénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szappan.blog.hu/api/trackback/id/tr752065025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása