Az első részben az alapokról volt szó: mi kell bele, hogy csináljuk. Nemrégen ismerősökkel tartottunk egy sushi ebédet. A többségük még soha nem evett pláne nem készített ilyet. Innen jött az ötlet, hogy további tippeket adjak a hasonló vállalkozó szelleműeknek.
Így rögtön egypár jó tanács az előkészületekhez:
- - a norilap és a rizs kikerülhetetlen alapanyag, nincs mit tenni
- - a kis szemű, úgynevezett sushi rizs a legideálisabb, de a hosszú szemű is tökéletesen megteszi, csupán a főzésnél figyeljünk oda, hiszen tapadós állagot kell elérnünk
- - a rizsfőzéshez tipp (köszönet T nagyijának): a rizst három-négyszer legalább mossuk át, majd kétszer annyi vízben tegyük fel főni, mint maga a rizs. Kislángon főzzük. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor kis rizsecetet öntsük a vízbe. Só és olaj használata itt TILOS! Idővel óvatosan forgassuk át a rizst. A célunk, hogy egy "tömbnyi" rizst kapjunk.
- - a feltekeréshez konyharuhát is használhatunk
- - wasabival való kenegetéshez vizezzük be az ujjunkat, erre nyomjunk kis pasztát, és így kenjünk meg a riszt a töltelék alatt
- - a maki felszeleteléséhez éles kést használjunk, aminek pengéjét kicsit vizezzünk be, így nem fog rátapadni se a nori se a rizs
Azt tudtad, hogy a sushi az egy gyűjtő fogalom?
Egy-két apróság, amit nem árt tudni:
- - alapanyagként ne féljünk nyers tengeri halat használni. Csupán arra kell figyelni, hogy rögtön felhasználjuk, amint megvettük. Illetve ha biztosra akarunk menni, akkor fagyasszuk le, így minden nemkívánatos dolgot elkerülhetünk.
- - az algalap (nori) magas jódtartalmú, így napi 3 lapnál több fogyasztása nem ajánlott
- - az eredeti recept fél norilapokkal dolgozik, amelyekből 6 szelet állítható elő. (Én általában egész lapot használok, így ducibb szeletet kapok.)
- - a wasabi paszta, amit idehaza kapni lehet, az nem igazi wasabi, hanem wasabi ízesítésű torma. Ha valaki eredeti japántormát szeretne, annak mélyen a zsebébe kell nyúlni! (Az Ázsiaiban olyan 4-5000 ft/10 dkg lehet kapni) Viszont az álwasabi is tud csípni!
Most már volt szó a rizsről, az algalapról, de a belevalókról még nem sok. Igazából végtelen variáció létezik, az ízlésünkön múlik. Én a következőkben egy alapanyag listát mutatnék, amely minden kezdő számára jó kiindulás.
Megjegyzésképp: a csirke vagy kacsa mellett feltétlenül süssük meg! Nyersen soha ne fogyasszuk! A zöldségeket, a vörös tonhalat és lazacot csíkokra vágva tegyük a makiba.
Egy extra ajánlat belevaló gyanánt: tonhal konzerv és tömlős sajt (alias Camping sajt). A sajtot csíkban kinyomva is jó töltelék. Viszont én a tonhalkrémet ajánlanám. A konzervről csöpögtessük le a levét vagy az olajat. Egy tálba téve rányomjuk a sajtot, majd alaposan elkeverjük, amíg homogén állagot nem kapunk. Ezt is tehetünk a sushiba.
A wasabi és gyömbér mellett majonézt is használhatunk ízesítőnek. Igaz nem valami eredeti, de a szezámmagos házi majonéz már arra hajaz.
A végén pedig pár link, amik kezdő és haladók számára is hasznos tanácsokkal szolgálnak:
Az Eszter blogjának pár bejegyzése: sushi kezdőknek; haladóknak Hernyó;mestereknek Négytenger tekercs. Sushi portál hasznos tanácsokkal, mint például videók a Leroy Sushi séfjével, készítés lépésről lépésre.