szappanopera

Az életben is vannak szappanoperák! És itt nem a csöpögős romantikára gondolok, hanem a sok-sok mellékszálra. Ez a blog is ezt próbálja meg leképezni. Mindenki talál kedvére való témát! Van itt étel-ital, kritika, jó tanácsok és ajánlók vegyes felvágottban. Szappan buborékos szép napot és jó böngészést!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

90 napos (4) ajándék (4) ajánló (32) alkohol (4) álom (1) ázsia (4) bio (3) bkv (2) blog (2) bombariadó (1) bonbon (1) budapest (3) buli (1) cica (1) corvinus (1) doktor (1) ékszer (2) energia (1) esernyő (1) étterem (9) facebook (4) fagyi (1) fantázia (1) feminista (2) filo (9) frizura (2) furcsaság (11) gasztro (12) gyertya (1) hummus (1) illem (3) ingatlan (1) ital (1) játék (2) karácsony (2) kincs (4) koktél (1) kritika (17) kultúra (1) levél (1) munka (1) napló (16) nőcsábászakadémia (1) orczy (1) recept (12) reklám (8) ruha (3) saláta (1) social media (2) sport (1) sushi (3) switch pitch ball (1) szerelem (2) sztár (1) sztrájk (1) tinik (1) ünnep (1) útmutató (4) vatera (1) vendégek (1) videó (5) zene (1) Címkefelhő

Holdállás

Friss topikok

  • ŐnMagam: <a>kava.blog.hu/&lt;/a&gt; (2017.10.11. 12:19) Anti-energy drink, total relax!
  • Muliweg: A Kontra-ban olvastam valamit ami nem igaz. :)"bio alapanyagokból nem lehet festéket előállítani" ... (2014.07.29. 11:42) Bio Hair másodszor
  • kökény80: A szar teljesítményért pedig játékpénz jár, nem igazi. Már írtam a központnak, majd meglátjuk, mit... (2011.01.25. 14:25) Bio Hair, már a fodrászat is bio!
  • Wasabimánia: www.wasabimania.blog.hu Várunk titeket szeretettel :) (2010.06.01. 15:59) Nemzeti kajáldák
  • Tymi: @Mr Pé: Hahó! A későbbiekben én csak elvétve olvastam a blogot. Báár... Izgalommal vártam, hogy m... (2010.05.09. 18:53) Kijutós blog

Az esernyő használata (Tömegközlekedésen utazóknak)

2009.10.14. 20:29 Tymi

Először is egy kis tárgy ismertetés. Az ernyők elsődleges feladata, hogy megóvjanak valamitől. Két fajtáját ismerjük: napernyő és esőernyő, én ez utóbbiról fogok írni. Az esernyő megóv az esőtől. Ez az a víz, ami az égből kisebb, nagyobb cseppekben hullik. Az esernyő lehet színes, egyszínű, feliratos és képes, valamint kinyitható és sétapálca méretű. Mind a kettő különböző használati technika ismeretét kívánja meg. Az ernyő anyaga valamilyen víztaszító anyag, ez egy fém, olykor fa vázra van kifeszítve, és egy fogantyúban végződik.

A felületes tárgyismertetés után következzenek a rideg tények. Ősz van, tehát esik. A legegyszerűbb kivédeni az esőt az esernyővel, kapucnival, vagy egyszerűen azzal, ha ki sem mozdulunk otthonról. Az ernyővel való elhárításhoz kell az eszköz, ezt szét kell nyitni, esetleg a nyelét kihúzni (összecsukható ernyő esetén), a fejünk fölé emelni, és a kívánt ideig ott tartani.

Tymi: umbrella

Ha csak az utcán sétálunk, nincs is más feladatunk. A célállomáshoz érkezve megismételjük a fentebbi lépéseket visszafelé, kicsit lerázzuk a vizet, és kész. Az már igazán csak formaiság, hogy esetleg nyitott állapotban letesszük egy alkalmas helyre megszáradni. No de ha bejönnek a képletbe a nehezítő tényezők. Így például a tömegközlekedés. Nyitott ernyővel nem lehet, egyszerűen fizikai lehetetlenség, felszállni egy buszra. így tehát az ernyő összecsukására kényszerülünk. Felmerül az első kérdés: mikor csukjuk össze az eszközt? Mikor már a jármű beállt a megállóba, és nyitott ajtókkal várja, hogy felfáradjunk? vagy mikor már nagyon közel jár, de még nem állt be a megállóba? Elismerem, erre nincs jó recept, és nehéz megmondani hol is van az a pillanat, mikor meg kell tenniük ezt a lépést. A helyzetet nehezíti, ha leszálló utasok is vannak, akik leszállásukkor a még nyitott ernyők hegyes végződésével találják szembe magukat. (Magyarországon mindenki azonnal az ajtóba és nem az ajtó mellé áll, a leszállóknak így egy "Adj király katonát!" játékot kell átélniük, ha le akarnak szállni.) Tisztelt ernyő tulajdonosok! kérem Önöket, hogy ernyőiket még azelőtt csukják össze, mielőtt a busz kinyitná leszállás céljából az ajtajait.

Sikeresen fenn vagyunk a buszon, ernyőnk összecsukva, nincs személyi sérülés. Következő probléma: Vizes az ernyőnk, nincs összefogva, ahogy lefelé tartjuk a gravitáció miatt kissé szétnyílik. Lerázhatnánk róla a vizet, mint ahogy azt a célállomás bejárata előtt megcsináljuk majd. Ha álló hely jutott nekünk, akkor a "kutyarázó mozdulat" ülő utasaink megáztatásához vezethet. Ki mondta, hogy a buszban nem lehet megázni? Esetenként több vizet, és célzottabban az arcba kapja az ülő utastársunk. Tehát ne rázzuk meg a járművön ernyőnket. Ellenben minél előbb húzzuk össze, és tartsuk magunk mellett. A sétapálcás ernyővel rendelkezőknek ez a mozdulatsor jóval egyszerűbb. Ők az utazás során másmilyen problémával szembesülnek. Az ernyőjük átalakulhat bökő és szúró fegyverré. Sokan elfelejtjük, hogy a hónunk alá csapott eszköz hosszabb, mint a mi derekunk, így mögöttünk úgy fél méterre bárkibe beleszúrhatunk. Le és felszállás esetén egy-egy jól irányzott fejbeverést is lehet mérni utastársainkra. Ülő utasok itt is a jobban veszélyeztetett kategóriába esnek.

Sikeresen túléltük az utazást. Következik a leszállás. Az ekkor felmerülő probléma nagyon összetett. Egyrészt ki kell nyitnunk az esernyőnket, nehogy megázzunk. (Erről még írok kicsit lejjebb.*) Másrészt a fordított felállás miatt, meg kell birkózunk a megállóban várakozók esernyős hadával. Ez utóbbi probléma megoldása a felszállók esernyő használati tudásán múlik. Az első akadályt viszont nekünk kell venni. Már a lépcsőn, magunk elé tartva, nyitjuk ki az ernyőnket, akkor garantáltan egy csepp víz se ér minket, csak szitkozások. A megállóban, még a fedett platzon ejtjük meg az akciót, lehet jó megoldás. De csak akkor, ha nem áll ott senki, és nincs mögöttünk leszállók tömege. A harmadik lehetőség, hogy azután védekezünk az eső ellen, mikor már elhagytuk a fedett megállót. A kinyitás nagy körültekintést igényel. A következőket kell átgondolnunk: van-e mögöttünk/mellettünk valaki, a nyitási mozdulat felfelé vagy előrefelé történik, ekkor eszközünk szúró, bökő fegyverré változhat, van-e más személy, akit ernyőnk alá akarunk fogadni. Ha minden körülmény megvan, és nem okozunk személyi sérülést ernyőnk kinyitásával megkezdődhet a séta.

Tymi: ernyő5

Az emberek nem egyforma magasak, ernyőik sem egyforma nagyok, valamelyik alá befér 2 ember, másikok alá akár egy egész család is. A magasabb emberek ilyenkor szerezhetnek sérüléseket, az alacsonyabb emberek esernyői által. Gyakori példa, hogy idősebb töpörödött nénik, régi fém szélű ernyőikkel rohangásznak, és nem veszik észre, hogy a magasabb ifjoncok szeme és torka környékén hadonásznak eszközeikkel.

Elnézést kérek, de a legvégére maradt a megállóban való várakozás. Ernyősöknek itt semmi problémája nem lehet. nekik mindegy, hogy fedett vagy fedetlen a hely, ők védve vannak az eső ellen. Viszont akik ernyő nélküli pancserok, azok igénylik a fedett megállót, amely soha nem akkorra, hogy minden várakozó elférjen alatta. De miért is van ez így? Az emberek többségénél mindig van ernyő, ők a fedetlen részen elálldogálhatnak. Mi a valóság? Az ernyőt összehajtja az ember, és beáll a fedett helyre, ezáltal értékes területet elfoglalva az ázottak elől. Érti ezt valaki? Lehetséges, hogy ilyen bunkó nemzet csak a magyar lenne? Ernyősök! Kérem Önöket ne a fedett helyen várakozzanak. A dohányzókat pedig füstmentességre kérném meg. Sok ember kis helyen, és a csikkgyűjtő messze. Amennyiben rá szeretne gyújtani, fáradjon el a csikk gyűjtőhöz, és ott mérgezze magát, ne a tömegben!

Összegzés és aranyszabályok:

  1. Ernyővel a fedetlen helyen várakozni.
  2. Felszálláskor nem az ajtóba állni, és időben összecsukni az ernyőt.
  3. Járművön összehúzni az eszközt, nem megrázni.
  4. Leszálláskor körültekintőnek lenni kinyitás előtt.
  5. Figyelni a közvetlen környezetre ernyősétáltatás közben.

*: Juj, eső!! Két-három csepp víz, nem a világ vége. Ez a kis rész szóljon azon hölgyeknek, akik attól rettegnek, hogy pár csepp víz miatt tönkre megy a sminkjük, frizurájuk vagy a ruhájuk. Hölgyek, a víz jó barát, nem ellenség. A férfiak nem "vinnyognak" pár csepp víz miatt, tessék róluk példát venni. A férfiak szemében nem leszünk kevesebbek, ha kibírjuk azt a pár másodpercet, ami a járműről való leszállás és az ernyő kinyitás között eltelik. Az a pár csepp víz azonnal felszívódik, elpárolog, stb. A férfiak sokkal inkább falnak mennek a sipítozó kijelentésektől, mint pár csepp esőtől.

A bejegyzés trackback címe:

https://szappan.blog.hu/api/trackback/id/tr61450637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása