A következő finomságot ajánlom azoknak, akik nem érnek rá órákig sütni, főzni, de a vendégeiknek valami finomat szeretnének adni. Az egyetlen előkészítés, hogy legyen otthon minden alapanyag.
Nem kell rögtön különlegesekre gondolni! Nézzük mi kell ehhez a parti falathoz.
Ropogóshoz:
- - pizza tészta alap (az a fajta, ami nincs előre megformázva, sütve, a leveles tészták mellett találjuk a boltokban, pl Tante Fannytól)
- - reszelt sajt
- - zöldfűszerek
- - magok ízlés szerint
Paradicsom szószhoz:
- - konzerv paradicsom (érdekes, hogy friss paradicsomból nem ugyanolyan az íze, de persze abból is elkészíthetjük)
- - kis fej hagyma
- - 2 ek méz
- - balzsamecet
- - só, oregánó
A tésztát kiterítjük, a felét reszelt sajttal és zöld fűszerekkel meghintjük. Ízlés szerint egy-egy szelet paradicsom vagy más töltelék is mehet bele. A másik, szabadon hagyott felét ráhajtjuk. Most jön a varázslat! Megkönnyítve a későbbi szeletelési nehézségeket, előre bevágjuk a falatkákat. Ne aggódjunk, ha a falatkáink tészta szélei így nem ragadnak össze, nem is cél. A sütőt előmelegítjük kb 200 fokra. A tésztához visszatérve, a tetejét megszórjuk a kedvenc magjainkkal, egy kicsit bele is nyomkodhatjuk, hogy stabilan maradjanak. Betesszük a sütőbe kb 15 percre.
Eközben a paradicsom mártogatóshoz hozzáfogunk. A hagymát felszeleteljük, üvegesre pároljuk. Majd jön rá a konzerv paradicsom, vagy a felszeletelt friss. Ez utóbbi esetén egy picike vizet is tehetünk hozzá. Egy pár percig fedő alatt hagyjuk összeesni. Majd mézzel, balzsamecettel, fűszerekkel ízesítjük. Érdemes kóstolgatni, és megtalálni a nekünk tetsző ízt. Egy forralás után levesszük a tűzről. Ha valaki nem szereti a rusztikusságot, akkor turmixolással kicsit lágyíthat rajta.
Jó étvágyat!