Azt hiszem ennél megosztóbb étel nem nagyon létezik. Sokan szereteik, és majd ugyanannyian útálják. Itthon sincs ez másképp, mégis volt a spájzban egy nagyobbacska sütőtök. Háziassziny nem szeretei, a többiek meg lusták megcsinálni. Én részemről nagyon is kedvelem ezt a "növényt".
A neten keresgéltem egy bizonyos recept után, mikor is találtam pár sütőtökös receptet is. Persze ezek nem a tipikus "be a sütőbe, karamellizál, ki a sütőből " recept, hanem a sütőtök másfajta felhasználása. Kettőt ki is próbáltam. Az egyiknek hatalmas sikere lett a tök gyűlölők körében is! Ez volt a baconba csavart sütőtök. A bacon sóssága és a tök kissé édessége együtt valami isteni. Melegen a legjobb, de kihűlve is egész jó. Egy kész ízorgia, és kiegészíti egymást a két ellentétes íz. Előételként ajánlanám.
- 600 g sütőtök
- 12-14 szelet bacon
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, közel egyforma darabokra vágjuk.Mindegyiket betekerjük baconnel. 220 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor kész, amikor a tök megpuhult (villa beleszúrásával ellenőrizhetjük), a bacon pedig ropogós. Azon melegében tálaljuk.
A másik sütőtökös recept az ázsiai ételek kedvelő körében arathat sikert. Rízzsel és kis fondorlattal finom vacsora lehet belőle. Esetleg húsokhoz, köretként is fogyasztható.
- 75 dkg sütőtök meghámozva, nagyobb darabokra, szeletkékre vágva
- 2 ek olaj
- 3 gerezd finomra aprított fokhagyma
- 4 cm gyömbér , frissen lereszelve
- 1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva
- 1,5 ek puha barna cukor
- 1 dl csirke alaplé
- 1 ek halszósz
- 1 ek limelé
- őrölt színesbors, ízlés szerint
Elékszítés:
Egy vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a gyömbért, és közepes tűzön folyamatosan kavarva 3 percig pároljuk. Belerakjuk a sütőtökszeleteket, megszórjuk a cukorral és rendszeresen forgatva a tököket kb. 10 percig sütjük, míg aranyszínű lesz. Beleöntjük a csirkelevest és a halszószt, felforraljuk, és lassú tűzön főzzük, míg elfővi a levét. (A tököket óvatosan végig forgatjuk közben.) Amint kész, limelevet csöpögtetünk rá, megszórjuk borssal és tálaljuk.
A receptek eredeti helye: nosalty.hu