szappanopera

Az életben is vannak szappanoperák! És itt nem a csöpögős romantikára gondolok, hanem a sok-sok mellékszálra. Ez a blog is ezt próbálja meg leképezni. Mindenki talál kedvére való témát! Van itt étel-ital, kritika, jó tanácsok és ajánlók vegyes felvágottban. Szappan buborékos szép napot és jó böngészést!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

90 napos (4) ajándék (4) ajánló (32) alkohol (4) álom (1) ázsia (4) bio (3) bkv (2) blog (2) bombariadó (1) bonbon (1) budapest (3) buli (1) cica (1) corvinus (1) doktor (1) ékszer (2) energia (1) esernyő (1) étterem (9) facebook (4) fagyi (1) fantázia (1) feminista (2) filo (9) frizura (2) furcsaság (11) gasztro (12) gyertya (1) hummus (1) illem (3) ingatlan (1) ital (1) játék (2) karácsony (2) kincs (4) koktél (1) kritika (17) kultúra (1) levél (1) munka (1) napló (16) nőcsábászakadémia (1) orczy (1) recept (12) reklám (8) ruha (3) saláta (1) social media (2) sport (1) sushi (3) switch pitch ball (1) szerelem (2) sztár (1) sztrájk (1) tinik (1) ünnep (1) útmutató (4) vatera (1) vendégek (1) videó (5) zene (1) Címkefelhő

Holdállás

Friss topikok

  • ŐnMagam: <a>kava.blog.hu/&lt;/a&gt; (2017.10.11. 12:19) Anti-energy drink, total relax!
  • Muliweg: A Kontra-ban olvastam valamit ami nem igaz. :)"bio alapanyagokból nem lehet festéket előállítani" ... (2014.07.29. 11:42) Bio Hair másodszor
  • kökény80: A szar teljesítményért pedig játékpénz jár, nem igazi. Már írtam a központnak, majd meglátjuk, mit... (2011.01.25. 14:25) Bio Hair, már a fodrászat is bio!
  • Wasabimánia: www.wasabimania.blog.hu Várunk titeket szeretettel :) (2010.06.01. 15:59) Nemzeti kajáldák
  • Tymi: @Mr Pé: Hahó! A későbbiekben én csak elvétve olvastam a blogot. Báár... Izgalommal vártam, hogy m... (2010.05.09. 18:53) Kijutós blog

Behálózva 2. - A kapcsolatokon túl

2012.06.11. 15:40 Tymi

Ha sikeresen megtaláltuk eddigi barátainkat, akkor most szerezzünk újakat! Az első részben bemutattam a legismertebb közösségi oldalakat, most pedig folytatom a sort. A lényeg azonban a közös érdeklődésre kerül át. mivel jó formán végtelen tárház áll a netközönség részére, így az általam tesztelt, furcsának talált oldalakat fogom bemutatni. És "nagy az Isten állatkertje" jellegű oldalakat is igyekszem felvillantani.

Ha valamit hiányolsz, esetleg van egy tuti jó tipped, azt kommentbe írd meg!

A harmadik részben mindezt tetézni szeretném és az okostelefon tulajdonosok figyelmébe ajánlani egypár közösségi alkalmazást.

A negyedik felvonásban pedig a monitortól elrugaszkodva, a közösségi oldalak árnyoldalát mutatom be. Hisz tudjuk, ingyen semmi sincs!

Mindenek előtt álljon itt ez a fotó, amely jól szemlélteti milyen sokrétű a közösségi média.

A tovább után jönnek az érdekességek!

Talán érdemes a hazánkban legismertebbel a Youtube-val kezdeni. Számomra meglepő, milyen "fiatal" ez az oldal. Mintha világ életemben innen követtem volna a videóklippeket, a világ rezdüléseit. Számokban: 2005-ben alapította két amerikai fiatal, a legelső videó az alapító macskájáról készült. A rákövetkező évben már 100 millió videót töltöttek fel naponta. 2010-ben egy perc alatt egy napnyi videót töltöttek fel a userek (felhasználók).

Tudtad-e?

Hamarosan indul a magyar Youtube oldal is, ahol a hazai tévécsatornák töltik fel saját készítésű műsoraikat, vagy legalábbis egy részét. A Youtube.hu linken lesz majd elérhető.

Leginkább videók megtekintésére használjuk az oldalt, de ehhez kellenek a feltöltők is. Az anyagok nagy része felhasználók által készített tartalmak: önmagukról, élményeikről, megszerkesztett, összevágott képek, önjelölt és profi művészek munkái,... a lista végtelen. A szemfülesek eredeti filmeket, sorozatokat, videóklippeket is találnak - ejnye, bejnye ez csúnya dolog!


 A hatalmas siker a frászt hozhatja a TV társaságokra. Sokan pont az ilyen videomegosztó oldalakban látják a TV halálát. A magunk választotta tartalom és időpont nagy fegyvertényező lehet, ha a professzionális tartalmak legálisan is elérhetőek lesznek az oldalakon.

Tudtad-e?

A Youtube.com tiltólistán, blokkolva van több arab országban és Kínában is. Egy időre pedig Brazília is feketelistára tette.

A megosztós oldalaknál maradva térjünk át a fotókra. Ha szeretünk fotózni és mindezt megosztani a világgal, akkor a Flickr a neked való oldal. A feltöltött képeket kategorizálni, tagelni (címkével ellátni) és megosztani is lehet. A Flickr lényegében nem más, mint egy óriási és naponta bővülő képgyűjtemény, ahol számtalan szabadon felhasználható fotót is találunk. 2011-ben átlépte a 6 milliárd feltöltött fotót (2006-tól üzemel). Rengeteg szép és izgalmas fotót találhatunk itt. Igazán kényelmessé teszi a képfeltöltést - ha már tagok vagyunk, hogy mobilról, netes böngészőből, asztali alkalmazásból és e-mailon keresztül is megtehetjük.

Hasonló képfeltöltögető oldal a Picassa is, amely Google fennhatóság alá tartozik. Itt is a szokásos feltöltés, tagelés, megosztás működik. Nálam a családi fotók távolabbi - vagy távolabb élő - rokonsággal történő megosztására van befogva a rendszer.

Egy szóval az e-mailon küldött fotók korszaka kezd lezárulni. Ha megosztjuk mondjuk a nyaraláson készült képeket, egyszerűbb egy Flickr vagy Picassa albumot létrehozni, és a megfelelő megosztási beállítások mellett a mutogatni a családnak miként tüntetjük el a fagyit egy sárga úszógumiban terpeszkedve.

Tudtad-e?

A Flickr-re percenként 3500 új képet töltenek fel.

A képeknél maradva az elmúlt év legnagyobb robbanása a Pinterest volt. Lényegében itt is képek megosztásáról beszélhetünk, ám többnyire nem a saját alkotásokról van szó, hanem a weblapokon találtakról. Amolyan gyűjteményt készíthetünk a kedvenc fotóinkról, ötleteinkről. A mediapiac így fogalmaz: a Pinterest a képeslap- és szalvétagyűjtés modern megfelelőjének tűnik. Van is ebben valami, mivel amolyan üzenőfalról van szó, amire kitűzzük inspiráló képeinket, ötleteinket vagy imádott sztárunk képmását. Ezenfelül ha valaki lakásfelújítást vagy bulit/esküvőt szervez, akkor itt egy helyen összegyűjtheti a különböző oldalakon talált képes tippeket.

Tudtad-e?

A Pinterest 2012 januárjában elérte a 11,7 milliós egyedi felhasználói számot egy hónap alatt, ami a történelem leggyorsabb növekedése. A weboldal béta verzióban 2010-ben indult.

A közösségi élményt az adja, hogy a világon bárkit "követhetünk", akár csak egy-egy "board"-ját, albumját, ha úgy tetszik. Továbbá lehetőségünk van "repin'-nelni (saját albumba átemelni) vagy "like"-olni (kedvelni) a képeket. A rendezett kategóriák jó kapaszkodók, hogy a minket leginkább érdeklő témákat megtaláljuk.

Tudtad-e?

Leginkább nők a 25-35 éves korosztályból látogatják a weboldalt.

A legtöbb képet, több mint 3/4-e, a repinnelt képeknek köszönhető, amit a weboldalakról pinnelt képek követnek.

Magunk mögött hagyva a multimédiás világot térjünk át más tartalmakra. A Wikipédia egy olyan "enciklopédia", ahol nincs professzionális főszerkesztő, maguk a felhasználók gyártják a szócímeket. Ha valaki ért az autókhoz, leírhatja mi azaz autó. Vagy ismeri a burlesqu táncot, hát arról is írhat! De lehetőség van mások munkáját kiegészíteni. Manapság a Google után talán ez a legkedveltebb információ forrás. Ugyanakkor mindenképp el kell mondani, hogy a legpontatlanabb is! Mivel többnyire laikusok szerkesztik a fogalmakat, így ne vegyük készpénznek, pláne ne hivatkozzunk rá szakdolgozatban!  De ha éppen érdekel valami, és szeretnék valamit deriválni, vagy csak nem ismerjük a szót, akkor kiváló "info shot" (gyors, lényegre törő információ) lehet az oldalon.

A rendszer lelke a nyílt forráskódban van. Magyarán, hogy bárki által szerkeszthető a tartalom. Ugyan vannak, akik igyekeznek moderálni, terelgetni a szócikkeket, de nem mindig lehetséges. Másik erénye, hogy egy ekkora tudásbázis teljesen ingyenes! Szerintem abban is nagyon hasznos, hogy az adott szócikk, ha létezik más nyelven, azt az oldalsó sávban felajánlja a Wikipedia. Akkor lehet hasznos, ha bizonyos kifejezést, terméket, akármit egy-egy nyelvterületen inkább használnak, esznek, isznak, akármi, mint hazánkban.

Tudtad-e?

A Wikipédia idén ünnepli 10. születésnapját.

Mintegy 260 nyelven 15 millió szócikk közül válogathatsz.

Blogok, mikroblogok és minden, ahol közzétehetjük gondolatainkat, kommentelhetjük mások írásait. Azt hiszem a blogokról regényeket lehetne írni. Mindegyiknek megvan a maga technikai háttere és szabadságfoka. Konkrétan nem szeretném egyik szolgáltatót se kiemelni. Hazai piacon a blog.hu és blogter.hu a legismertebbek, külhonban pedig a wordpress alapú oldalak. Na de minek kell ez nekünk? A net - mára már viszonylagos - anonimitása mellett szabadon kifejezhetjük magunkat. Aki szereti a filmeket, és a barátai is gyakran kikérik a véleményét az indítson bátran saját oldalt. Egy kis szabadidő kell csupán hozzá, és akár még pénzt is lehet vele keresni. Neked vannak a legjobb receptjeid? Oszd meg a világgal! Erről jut eszembe a Mindmegette vagy a Nosalty, melyek ha úgy vesszük szintén közösségi oldalak. Követheted mások receptes füzetét, véleményeddel finomíthatsz a recepteken. Vannak verseid, novelláid vagy jó scripteket írsz? Tudod mit kell tenned.

Ha már ennyire a speciális hobbik felé kalandozunk, akkor induljon a poénos, meghökkentő vagy egyéni kezdeményezésen alapuló közösségi oldalak tényleg csak felsorolása (linkekkel, hogy te is lecsekkolhasd!). Forrás többnyire innen.

  • Wallcast: háttérképek a barátoktól, háttérképek a barátaidnak, garantáltan olyan képeket látsz majd az asztalon, amit mások csináltak a saját gyermekükről, macskájukról.
  • Petsie: a házi kedvencünknek is kell egy oldal, ahol a kutyafuttatás közben megismert szukát vagy állatorvosnál körülszaglászott kant lehet havernak jelölni.
  • Geospace: a magyar Foursquare. Bejelölheted rajta a kedvenc helyeidet és a szerint barátkozhatsz, kik járnak még oda.
  • Club Penguin: közösségi oldal kisgyerekeknek - ugye a FB és társai korhatárosak - a Walt Disney gondozásában. Lényegében a netes játék kategóriájába esik.
  • WeeWorld: a tiniknek is kijár egy saját oldal! Bárki bőre bújhatsz az avatarodon keresztül.
  • Ravelry: a kötés, a horgolás, a varrás összeköt! Az amúgy kedves grafikájú oldal a szövet megszállottjait gyűjti egybe.
  • MyChurch: a vallás is beszáll a buliba. Lehet adakozni, papot keresni és természetesen csatlakozni a "nyájhoz".
  • Fubar: virtuális bár és "happy hour", ahol italokat küldhetünk egymásnak, és az interaktvitásunkat használhatjuk fizetőeszközként
  • aSmallWorld: a gazdagok és befolyásosak exkluzív klubja. Ha elegáns partiba készülnél, előbb juss be ide!

Tudtad-e?

A közösségi oldalaknak is megvan a maguk menetrendje:

  • Hétfőn történnek a továbbküldések legnagyobb számban,
  • Kedd a hírek és a beszélgetések napja,
  • Szerdán önmarketing történik,
  • Csütörtök az üres szövegek és spamek napja,
  • Pénteken nem történik semmi,
  • Hétvégén pedig mindenki éli a valós életét.

A következő részben még egy kicsit fokozzuk a tempót, és a technikát. Az okostelefonokra optimalizált, fejlesztett közösségi hálózatokat mutatnám be, mindemellett pedig egy-két csemegével is szolgálhatok.

Kihagytam valamit, amit szívesen használsz? Nem értesz egyet velem? Írd meg kommentbe!

A bejegyzés trackback címe:

https://szappan.blog.hu/api/trackback/id/tr314579414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása