Folytatom hát az ismeret terjesztést. Nem az alapoknál fogok kezdeni, hogy milyen eszközök vannak, hanem a klasszikus koktélok közül mutatok be párat, és ha volt hozzájuk szerencsém, mesélek is róluk. Mára a saját kedvenceim közül néhányat szemeltem ki: Orgasm; Sex on the Beach; Cuba Libre; Martini.
Orgasm:
Az alaprecept:
- 2 cl Kahlua
- 2 cl kókuszlikőr
- 2 cl Amaretto
- tej felöntéshez
Egy koktélos poharat megtöltünk jégkockákkal, ráöntjük a Kahluát, a kókuszlikőrt és az Amarettot, végül felöntjük tejjel.
Megjegyzés: Ez egy nagyon édes, igazán nőknek való ital. Én olyan formában találkoztam vele, ahol törtjéggel hűtötték és nem jégkockákkal. Egy koktélcseresznye színt visz a fehér koktélba, és emelett fokozza a fogyasztás élvezetét. A legtöbb koktél próbálgató nem meri kikérni a mixertől vagy a pincértől az Orgasm-t. Gondolom a neve miatt, mert hát mégis csak valami intim játék okozta élvezetről volna itt szó. Édes szájúaknak kötelező!
Sex On The Beach:
Az alaprecept:
- 2,5 cl vodka
- 2,5 cl baracklikőr
- 9 cl ananászlé
- 9 cl áfonyalé
Shakerben összerázzuk és Collins pohárba töltjük.
Megjegyzés: Szerintem ez a legismertebb koktél, ideális első próbálkozásnak. De előtte nézzük meg, hogy ott miből készítik, ugyanis létezik jó pár variációja, ahol a baracklikőr helyett mondjuk barackpálinka van. Kezdetben könnyű koktéllal vigyázzunk, mert vodka alapú, így nagyobb mennyiségben váratlanul üt.
Cuba Libre:
Az alaprecept:
- 2 rész fehér rum
- 1/2 lime leve
- 4-5 rész hideg kóla
Jéggel félig töltött pohárba beleöntjük a rumot, rácsavarjuk a lime-t, megkeverjük, felöntjük colával, végül beleejtjük a kicsavart zöldcitrom gerezdet is.
Megjegyzés: A rum alapú koktélok egyik legismertebbje, a legenda szerint egy Havannába érkezett katonatiszt volt a kitalálója, mikor a Bacardi fehér rumot összekeverte, az akkoriban újdonságnak számító, Coca Colával. Házilag a legkönnyebben elkészíthető koktélok közé tartozik, nem kell hozzá semmi extra.
Martini:
Az alaprecept:
- 2 és fél rész gin
- 1 rész száraz vermut
- citromolaj vagy 1 szem zöld olívabogyó
A keverőpohárba jeget teszünk, arra öntjük a vermutot, majd a gint, megkeverjük, s előhűtött koktélos pohárba szűrjük. A tetejét megpermetezzük a citromhéjjal, vagy olívabogyót teszünk bele.
Megjegyzés: A Martini márka (személyes imádott :) ) vermut, mint ennek a koktélnak az egyik fő alapanyaga is. A kevert italok királya. Rengeteg recept variációben ltezik, mindben kicsit több vagy kevesebb a gin mennyisége. Bátran lehet kísérletezni. A vodkás változata a Kangaroo. Én még nem próbáltam ezt a variációt, de ígéretesnek látszik. Egy valamit ne feledjünk: sosam rázva, csakis keverve! (James Bond ízlésűek rázzák:) )