Számomra ez az ital a tökéletes és a legjobb. Sokan csak női piának tartják, ezzel lenézve, pedig a világ legismertebb és a legszebbnek választott itala. A legsimertebb termékei a Martini & Rossinak a vermutjai, ám emellett peszgőket is gyárt. De számos más leányvállalata és terméke is van. Egy időben vodkával (Eristoff) is próbálkoztak, de említésre méltó a China Martini is. A vermut nem más, mint gyógynövények és fűszerek a borhoz keverése.
Történelem:
A 18. század közepén Alessandro Martini, vállalkozó és Luigisi Rossi összefogott, és megálmodták a legjobb minőségű, egyedülálló, olasz hangulató terméket. Sok kíséreltezés után saját receptet fejelsztettek ki. 1863-ban megszületett az első termékük, ami Martini néven vált világhíressé. 1865-ben Dublinban versenyt is nyertek, és azóta is számos díjat bezsebelt a márka. 1872-ben megjelenik a Martini Bitter, majd 1876-ban az első pezsgőjük, az Asti került forgalomba. A legismertebb és Magyarországon a legkedveltebb fajta a Bianco 1910-ben látott napvilágot. 1993-ban a Bacardival lépett szövetségre. A modern világban sokáig a Forma-1 egyik fő támogatója a Ferrari oldalán. A Martini Terazza mindazok szórakozóhelye, akiket megérintett a Martini-láz. Az 50-es években nyílt meg világszerte a club, és mind a mai napig az eleganciát és fiatalosságot hírdeti.
Vermutok:
Extra Dry: A legelső termékek egyike, kesernyés ízét a gyögynövényeknek köszönheti, de enyhe írisz és citromos beütése van. Klasszikus vermut, kiválló longdrink vagy koktél alapanyag. A klasszikus Dry Cocktail hozzávalói: 1 cl Martini Extra Dry, 4 cl Bombay Sapphire, 1 olívabogyó, tört jég.
Bitter: Apperitifnek kiválló, igazán keserű. Citrusos alapanyagok, és a titkos növényi hozzávalók adják a kissé fanyar ízét. Narancslével vagy szódával könnyed itallá változik.
Bianco: Állítom, hogy a legismertebb Martini termék idehaza. Vanlíiás aromájú, édes és könnyed. Az alapja száraz fehérbor. Gyümölcsökkel párosítva izgalmas új koktélokat kostolhatunk meg. A neve is tisztát, fehéret jelent. Egy ital ajánlás: jég és friss eper,amit Biancoval meglocsolunk.
Rosato: Fehér és vörösbor elegye az alap,ami megadja a rózsaszínes alapszínt. Fahéj és szegfűszeg adja az extra ízét. Ha mindenáron keverni szeretnénk csakis friss mentával és szódavízzel tegyük. Kimondottan önmagában ajánlott a fogyasztása.
Rosso: Személyes kedvencem:) A kissé sötét szín senkit ne tévesszen meg. Ez az autentikus vermut a fűszer- és gyógynövények miatt kapta a színét. Önmagában talán egy kicsit a gyomorkeserűk ízére emlékeztet. Édes-keserű ízét kevés narancslével kiegészítve frissítő és elegéns italt kapunk.
D'oro: Azaz arany, mint a színe is mutatja. Fehérbor citrusos ízvilággal megbolondítva. Hideg téli estéken a nyár hangulatát csempészi vissza. Méz, sáfrány, vanília és koriander adja meg a karakterét. Szinte bármilyen formában finom, legyen apperitif vagy koktél alapanyag.
China Martini: Inkább keserűlikőr, mint vermuth. 40 féle gyógynövényből készült, ám meghatározó alapanyaga a kínafa (Chinchona), innen a neve is. Ez a növény a kínaiak elixírje. Elsősorban férfiak és étkezés után isszák.(Aki tud ilyet szerezni egyet küldjön nekem ajándékba!!)