szappanopera

Az életben is vannak szappanoperák! És itt nem a csöpögős romantikára gondolok, hanem a sok-sok mellékszálra. Ez a blog is ezt próbálja meg leképezni. Mindenki talál kedvére való témát! Van itt étel-ital, kritika, jó tanácsok és ajánlók vegyes felvágottban. Szappan buborékos szép napot és jó böngészést!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

90 napos (4) ajándék (4) ajánló (32) alkohol (4) álom (1) ázsia (4) bio (3) bkv (2) blog (2) bombariadó (1) bonbon (1) budapest (3) buli (1) cica (1) corvinus (1) doktor (1) ékszer (2) energia (1) esernyő (1) étterem (9) facebook (4) fagyi (1) fantázia (1) feminista (2) filo (9) frizura (2) furcsaság (11) gasztro (12) gyertya (1) hummus (1) illem (3) ingatlan (1) ital (1) játék (2) karácsony (2) kincs (4) koktél (1) kritika (17) kultúra (1) levél (1) munka (1) napló (16) nőcsábászakadémia (1) orczy (1) recept (12) reklám (8) ruha (3) saláta (1) social media (2) sport (1) sushi (3) switch pitch ball (1) szerelem (2) sztár (1) sztrájk (1) tinik (1) ünnep (1) útmutató (4) vatera (1) vendégek (1) videó (5) zene (1) Címkefelhő

Holdállás

Friss topikok

  • ŐnMagam: <a>kava.blog.hu/&lt;/a&gt; (2017.10.11. 12:19) Anti-energy drink, total relax!
  • Muliweg: A Kontra-ban olvastam valamit ami nem igaz. :)"bio alapanyagokból nem lehet festéket előállítani" ... (2014.07.29. 11:42) Bio Hair másodszor
  • kökény80: A szar teljesítményért pedig játékpénz jár, nem igazi. Már írtam a központnak, majd meglátjuk, mit... (2011.01.25. 14:25) Bio Hair, már a fodrászat is bio!
  • Wasabimánia: www.wasabimania.blog.hu Várunk titeket szeretettel :) (2010.06.01. 15:59) Nemzeti kajáldák
  • Tymi: @Mr Pé: Hahó! A későbbiekben én csak elvétve olvastam a blogot. Báár... Izgalommal vártam, hogy m... (2010.05.09. 18:53) Kijutós blog

Behálózva 1. - avagy közösségi oldalak hálójában

2012.06.04. 22:31 Tymi

Akár merre járunk a neten mindenhol Like gombokba, +1-ekbe, kék kismadárba botlunk. És a számítógépnél nem állunk meg, akkor itt a retro kamera ikon, kis ceruza, fehér F betű kék alapon... Ha ezeket nem vagy csak részben tudtad beazonosítani, akkor ez a bejegyzés sorozat (igen, több részes lesz!) neked való. De ha sikerült is ráismerned a Facebookra, Googlera, Twitterre, Instagramra, Draw somethingre akkor is érdemes beleolvasnod, mivel garantáltan tudok újat, vicceset mutatni számodra!

Az első felvonás azoknak szól, akik nem tudják mi fán terem a Facebook vagy az Iwiw. Szóval a "definiálás" után az alap közösségi oldalakból nyújtok egy kis ízelítőt.

A második felvonás a kapcsolattartáson túli közösségi oldalakról, illetve az új hullámos socail media (közösségi média) oldalakról fog szólni. És azt hiszem egy-két igazán poénos mutáció is szót érdemel majd.

A harmadik részben az okostelefon tulajdonosok lehetőségeiből szemezgetek. Többnyire általam is kipróbált közösségi alkalmazásokról.

A negyedik rész egy kicsit eltérő lesz, ott ugyanis a "sötét oldalról" tervezek írni. Avagy mit tehet az emberekkel és kapcsolataikkal a social media? Milyen veszélyekkel jár, ha túl sok adatot adunk ki magunkról? Igyekszem néhány jó tanáccsal is ellátni az olvasót.

Van egy állandó kérdésem az olvasóhoz: Te milyen közösségi oldalt/alkalmazást használsz? Mit ajánlanál kipróbálásra?

Mi fán terem a közösségi oldal?

A közösségi oldalak vagy közösségi hálók azon az elven működnek, hogy a felhasználó az ismerősei segítségével találja meg más ismerőseit az adott oldalon. - Netpedia.hu

 

Azismeretségi háló(zat) (angolul: social network) egy közösségi struktúra, ami egyének vagy szervezetek kapcsolataiból áll; tartalmazza azt, hogy ezek a szereplők között a szociális kapcsolatok hogyan és milyen módon léteznek, a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig. - Wikipedia

 

A közösségi oldalak alapja, hogy kapcsolatot tartsunk fenn ismerőseinkkel, illetve a hasonló érdeklődésűekkel világszerte. A hálózat segítségével megoszthatunk információkat, élményeket másokkal. - Szappanblog

És most lássuk a hazai és nemzetközi "klasszikusokat" a Tovább után!

 

Elsőként a hazai őrület legismertebb tagját mutatnám be, az Iwiw-et, leánykori nevén Wiw-et.

Az oldalt Várady Zsolt indított 2002-ben Wiw néven. Akkor még csak meghívóval lehetett bejutni "a körbe". Mindenki nagyon menőnek érezte magát, aki ilyennel rendelkezett. 2005 óta pedig Iwiw néven szabad regisztrálási opcióval működik az oldal.

Első sorban ismerősökkel való kapcsolatok fenntartására, esetleg újraélesztésére alkalmas. Emlékszem anno 10 percenként néztem: "vajon bejelentkezett már a barinőm az oldalra?". Ugyanis volt - vagy tán még mindig van - egy számláló, hogy mikor jelentkezett be legutóbb valaki.

Fénykorában a fél ország (4,5 millió regisztrált tag) nyomult az oldalon. Aztán a Facebook és a divathullámok legyűrték az oldalt, mára eléggé megcsappant az aktív tagok száma. Véleményem szerint a fejlesztések területén lemaradtak, így az utólag "facebookosított" kinézet és funkciók se tudják az oldalon tartani a közönséget.

A mai közönség leginkább a tinik szüleiből áll, illetve a Facebook ellenes, de azért "én is fent vagyok" érzésű emberekből.

Egy másik magyar fejlesztés a MyVip. Nem sokban különbözik az Iwiwtől. Ugyanúgy ismerősök keresés a fő célja. Emlékeim szerint a fórum szerű közösségi körök voltak a legjobb funkciója. Egy témában - például: "szeretjük a Pöttyöst!" vagy "XY Gimi tanulói" - lehetett ilyen kört csinálni. Ami egészen addig jól is ment, míg fizetőssé nem tették. Saját tapasztalatom, hogy aki fizetett a "tovább élésért" az átvette a tulajdonjogát is a csoportnak. Így lettem leaderből follower (vezetőből követő). Az én fejemben a MyVip a kamaszok és tinik előfordulási helye. Több fiatalosnak pozícionált márka igyekszik közös akciót kialakítani az oldallal.

A hazai kínálat persze ennél jóval bővebb, de úgy éreztem azt a kettőt feltétlen meg kell említenem.

Tudtad-e?

A hat lépés távolság elmélet szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van.

És akkor nézzük a jóval bővebb nemzetközi kínálatot. Kezdjük rögtön az éllovassal, a kis kék F és like gombok rejtélyes tulajdonosával a Facebookkal, továbbiakban FB. Nehéz összefoglalni mitől is más ez a hálózat az iwiwhez képest. Talán a legegyszerűbb azzal magyarázni: globális. De tényleg! A Föld minden pontjáról közel 600 millió felhasználót számlál, ebből 3,9 millió magyar (netkutatások.hu). Ami pedig ezzel jár, hogy az oldalt majd mindenki saját anyanyelvén használhatja. A fordítást pedig maguk a tagok végezték! Ilyen a rajongás. A harmadik sajátossága a Like gomb. Ezzel a tetszésünket fejezhetjük ki az adott FB bejegyzés iránt, weboldal, kép és minden más iránt.

Az alapító Mark Zuckenberg szépen megszedte magát az oldal népszerűségéből. Az alig 28 éves srácot 2010-ben az év emberének is választották. Történetét A közösségi háló  c. filmben meg is örökítették.

Visszatérve a FB-ra, az alábbi funkciók jellemzik leginkább: kapcsolattartás; képfeltöltés, saját gondolatok, élmények, valamint linkek megosztása; chat és üzenetküldés; alkalmazások; rajongói oldalak; megosztások.

Az alkalmazásokról: Úgy kell elképzelni, hogy a FB felületébe integráltan tudjuk az alkalmazást - ami lehet játék, teszt, speciális funkció - elindítani. A Farmvillet egész biztosan mindenki ismeri, vagy hallott róla. Ez egy Zynga által fejlesztett játék, ahol a farmerek bőrébe bújva magunk gazdálkodhatunk.

A rajongói oldalakról: Két alfajt tudnék elkülöníteni: felhasználók által létrehozott, illetve a márka vagy cég maga alkotta meg. A "Like" után nincs visszaút! Friss információkat kaphatunk, esetenként akciókba is belefuthatunk, de sokszor csak egy-egy nyereményjáték miatt "Tetszik"-elik az oldalt a tagok.

A megosztásról: Lehetőségünk van barátaink vagy kedvelt oldalaink tartalmát megosztani saját híráradatunk között.

Szóval a FB egy elég összetett oldal, ami függőséget tud okozni :) Na meg persze akár időrabló is lehet. Személyes véleményem, hogy több az előnye, mint a hátránya az oldalnak. Mindenesetre nagyon körültekintőnek kell lenni milyen infót adunk ki magunkról. (Erről majd az utolsó felvonásban írnék részletesebben.)

Tudtad-e?

A Facebookon 20 perc alatt...
... 1 millió linket osztanak meg.
... több, mint 2,7 millió képet töltenek fel.
... közel 10 millió komment születik.
... 2 millió új ismeretség kötődik.

 

A másik hazánkban is ismert oldal a Twitter, amely gyökeresen más alapokra épít, mint az eddig bemutatottak. Igazából nem is közösségi háló, hanem mikroblog szolgáltatás.

Főleg szöveges tartalmat tudunk közzétenni követőinknek. Igen, itt nem "barátok", hanem "követők" vannak, és persze mi is tudunk másokat követni. Ez annyit tesz, hogy az ő bejegyzéseiket olvashatjuk kedvünk szerint.

A csak szöveges formátum mellett további kikötés, hogy egy SMS-nyi, azaz 160 karakterbe kell tudnunk belesűríteni a mondanivalónkat. A kreativitás így nem árt, ha ki akarunk tűnni az áradatból. Viszont ne essünk abba a hibába, hogy minden kis apróságról (mi volt vacsorára; hasára fordult a gyerek, etc.) azonnal értesítjük híveinket.

Tudtad-e?

A legtöbb nemzetközi közösségi oldalon való regisztráció korhatáros, így a 13 évnél fiatalabbak hivatalosan nincsenek fent ezeken az oldalakon.

Végül a legfrissebb hálózatról ejtenék pár szót, ami a Google +. Ezzel a kis plusz 1-ekről is fellebbent a fátyol. A Google mega-giga-szuper hatalom a kereső és e-mail szolgáltatásán (és még számos egyeben) kívül ezzel is lépést kíván tartani a trendekkel.

A G+ nem csak integrálja a meglévő szolgáltatásokat, de számos egyedi előnyt tud nyújtani. Ilyen a "Körök", ami lényegében rendszerezi ismerőseinket. Lehetőséget nyújt arra, hogy csak bizonyos emberekkel osszunk meg tartalmat. A +1 gomb pedig a FB-nál megismert "Like" elvén működik. Ami viszont nincs a FB-on, hogy ha Googleben rákeresünk valamire és ismerősünk +1-elte az oldalt, akkor már a keresés során informálódhatunk erről. Esetleg jobb találat lesz? A Hangout funkció pedig a Kör videochatelését valósítja meg. A legfontosabb, csak az regisztrálhat, aki rendelkezik Gmail fiókkal. (Napjainkban ritka az olyan madár, akinek nincs.)

Tudtad-e?

A kb. 26 millió Google+ tag 72%-a férfi, 28% nő.

A lista természetesen közel se ennyi! Világszinten pedig millió és egy közösségi, azon belül is kapcsolattartásra specializálódott oldal létezik. A fentiekhez volt már szerencsém és tudtam érdemben hozzászólni. Hiányolod a kedvencedet? Van véleményed? Esetleg ajánlanál egyet? Írd meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://szappan.blog.hu/api/trackback/id/tr464565541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása