A héten kezembe került egy receptes gyűjtemény, és valami -számunkra- nem megszokott sütit akartam csinálni. így esett a választásom a citromos lepényre, vagyis inkább kis tortácskára. Aki kedveli a fanyar ízeket, és a különleges sütiket, azoknak ajánlom ezt az édességet.
Hozzávalók:
- A tésztához: 20 dgk finomliszt, 3 dkg kristálycukor, 16 dkg kocka sütőmargarin, 1-2 ek hideg víz
- A citromos krémhez: 4 tojás, 10 dkg kristálycukor, 2 dl főzőtejszín, 2 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés (kb 1-1,5 óra):
- A tésztához a lisztet a cukorral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd annyi hideg vízzel, hogy összeálljon eldolgozzuk. Folpackba téve 30 percig hűtőben pihentetjük.
- Alacsony peremű tortaformát kivajazunk, és a tésztát belenyomkodjuk. villával néhány helyen megszúrjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb 10-15 perc alatt elősütjük.
- Eközben a tojásokat a cukorral jó habosra keverjük robotgéppel, majd a tejszínt is hozzáadjuk és a reszelt citromhéjat. A citrom levét apránként, lassan adjuk hozzá.
- Az elősütött tésztára öntjük, és további 20-25 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, csak eztán szeletlejük fel.
Díszítésnek én citromkarikát tettem rá, miután elkészült. A krém nagyon hígnak tűnt nekem, meg is ijedtem ettől, ezért került bele egy kis keményítő is. Sok sikert és jó étvágyat hozzá!
(a recept a 2010-es Rama receptnaptárból van)